Θετική στην δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης των ΑΕΙ είναι η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάγεται στους πρυτάνεις τους και όχι  στις αστυνομικές αρχές, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ «στα ΑΕΙ παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα άσκησης βίας, με αποκορύφωση την εισβολή στο ΟΠΑ και τον προπηλακισμό του Πρύτανη, τα οποία δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά. Τα φαινόμενα αυτά, όπως και το λαθρεμπόριο και οι χρόνιες καταλήψεις χώρων αδικούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια που είναι κέντρα έρευνας και αριστείας, και επαινούνται για τις διακρίσεις τους, την θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις και το επίπεδο των αποφοίτων τους».

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των ΑΕΙ αναφέρεται ότι:

«Η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας (ΔΕ) έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η προστασία των ατομικών ελευθεριών, της δημόσιας τάξης και της περιουσίας στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται όμοια με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας χωρίς εξαιρέσεις. Αρμόδια για τις ρυθμίσεις είναι η εκτελεστική εξουσία και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εφαρμογή του είναι η ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ τον Αύγουστο 2019 είχε τονίσει «την ανάγκη για συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, και για την σύσταση υπηρεσίας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη».

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων με τη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε. Το σώμα φύλαξης θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί από την πολιτεία, ιδανικά μέσω ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένα προσόντα, θα έχει κατάλληλη εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς και θα μισθοδοτείται από την Γενική Κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να περιγράφουν αναλυτικά οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας φύλαξης των ΑΕΙ, όπως έγινε π.χ. με το ΠΔ 23/2002 για τη Δημοτική Αστυνομία. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου. Το ειδικό σώμα φύλαξης πρέπει να εποπτεύεται από τον Πρύτανη και όχι από την ΕΛΑΣ, ως εκ τούτου η θέση της ΠΟΣΔΕΠ διαφέρει ουσιαστικά από την πρόταση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί θετική την εξαγγελία για πρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με 30 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 του προϋπολογισμού τους για το 2021, καθώς η χρόνια περικοπή των κονδυλίων έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, αλλά για τον ίδιο λόγο θεωρεί ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε συντήρηση και αναβάθμιση αιθουσών και εξοπλισμού και, αναλογικά, σε έργα περίφραξης, επιτήρησης και ελέγχου εισόδων.

Επιπλέον, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί, γενικά, με την επανεξέταση των μέτρων πρόσβασης στις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις με την χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων και με έμφαση σε χώρους εργαστηρίων, χώρους με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και διοικητικούς χώρους. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να συνυπολογιστούν οι επιμέρους ιδιαιτερότητες κάθε εγκατάστασης και Ιδρύματος.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι η εφαρμογή του ποινικού κώδικα δεν χρειάζεται να διαφοροποιείται στους χώρους των ΑΕΙ, ενώ επισημαίνει ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες καθορίζονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των Ιδρυμάτων, οι οποίοι συντάσσονται από τα ίδια τα αυτοδιοικούμενα κατά το Σύνταγμα Ιδρύματα. Αποτελεί ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών αρχών ο καθορισμός των διαδικασιών και η εφαρμογή τους, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τη διδασκαλία, την έρευνα και την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία».

Τέλος η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και καλεί για ακόμη μια φορά την ηγεσία του Υπουργείου, πριν την κατάθεση προς διαβούλευση νομοσχεδίων που αφορούν τα Πανεπιστήμια, να συνεργάζεται για τη βελτίωσή τους με την ΠΟΣΔΕΠ, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των πανεπιστημιακών, σε ένα πλαίσιο σύγκλισης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση επ’ ωφελεία μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr