Αποκαλύψεις αναφορικά με κινήσεις ανώνυμων Ρώσων αξιωματούχων που -πιθανώς- σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της χώρας, αγοράζοντας απλά εμπορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα, εντόπισαν ερευνητές από το Mississippi State University.

Την εν λόγω είδηση δημοσίευσε η «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται έγγραφα που ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας.

Παρ’ότι δεν είναι σαφές γιατί οι ερευνητές στοχεύουν συγκεκριμένα τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αλλά υποστήριξαν ότι το έργο τους μπορεί να ενδιαφέρει τις αρχές επιβολής του νόμου και τις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ομάδα ακαδημαϊκών, χρηματοδοτούμενη από το Πεντάγωνο, έλαβε δεδομένα γεωεντοπισμού, τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες εφαρμογές για κινητά από ορισμένα τηλέφωνα χρηστών και, στη συνέχεια, τα πούλησε σε εταιρείες μάρκετινγκ, μέσω της Babel Street.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ η εταιρεία περιγράφεται ως υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει ένα «μυστικό» προϊόν με το όνομα «Εντοπισμός Χ», το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε αρχεία δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, που λαμβάνονται από διάφορες πηγές.

Τα δεδομένα που φέρεται να παρέχονται από την εταιρεία Babel Street είναι, από μόνα τους, ανώνυμα, αλλά σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, κάποιος επιδέξιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να προσδιοριστεί ένας άνθρωπος πίσω από ένα αλφαριθμητικό ID.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο παρακολούθησε τους κατόχους κινητών τηλεφώνων των οποίων η τοποθεσία ήταν κοντά σε γνωστές ή φερόμενες ως στρατιωτικές τοποθεσίες στη Ρωσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μάθουν πως 48 κινητά τηλέφωνα ήταν παρόντα στην τοποθεσία δοκιμών πυραύλων Νιονόκσα, στις 9 Αυγούστου 2019, μια ημέρα μετά την έκρηξη ενός πειραματικού κινητήρα πυραύλων κατά τη διάρκεια ελέγχων, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους.

Δεν είναι σαφές, παρ’ όλα αυτά, εάν η ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει κάποιον από τους 48 κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν επίσης ότι η τοποθεσία δοκιμών πυραύλων Νιονόκσα είχε τη μικρότερη παρουσία κινητών τηλεφώνων και από τα τρία αντικείμενα που παρακολουθούνταν.

Έτσι, είτε διέθετε αυστηρότερους κανόνες ως προς τη χρήση κινητών τηλεφώνων είτε ότι το περιστατικό της έκρηξη μόλυνε την τοποθεσία και το προσωπικό της αναγκάστηκε να την εκκενώσει.

Πηγή: in.gr