Υπερτυφώνας (Χ)

Ο τυφώνας Μίλτον έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στη Φλόριντα των ΗΠΑ, με θύματα και πολλές ζημιές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook για να εξηγήσει αν είναι δυνατόν να συμβούν αντίστοιχα φαινόμενα στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στα ερωτήματα που απαντά, αναφέρει ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν τυφώνες στην περιοχή αυτή.

Αναφορικά με τον τυφώνα Μίλτον, ο Τσατραφύλλιας σημειώνει ότι τα 5 μέτρα νερού που καταγράφηκαν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα σχετίζονται με βροχόπτωση, καθώς και με μεταφορά της θάλασσας λόγω των ανέμων. Επίσης, διευκρινίζει ότι η πρόβλεψη για την ισχύ του τυφώνα ήταν υπερβολική, καθώς τελικά υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 2.

Ένα άλλο σημείο που θίγει είναι η σχέση του φαινομένου με την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανατολή υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο του Μεξικού προκάλεσε αύξηση των υδρατμών στο σύστημα, το οποίο ενίσχυσε τη δύναμη του τυφώνα.

Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει ότι ο κυκλώνας και ο τυφώνας είναι όροι που αναφέρονται σε ίδια φαινόμενα, με τη διαφορά ότι η ονοματολογία τους εξαρτάται από την περιοχή στην οποία δημιουργούνται.

Πηγή: ethnos.gr