καιρός – βροχή (Eurokinissi)

Σήμερα, Πέμπτη, η ηλιοφάνεια κυριαρχεί στη χώρα και οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν καλοκαιρινές τιμές, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες, με θερμοκρασία που αναμένεται να αγγίξει τους 32 βαθμούς, ενώ λίγες συννεφιές θα εμφανιστούν το απόγευμα, κυρίως από την περιοχή της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς.

Ωστόσο, η κατάσταση του καιρού θα αλλάξει δραστικά την Κυριακή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ένα ψυχρό μέτωπο από την κεντρική Ευρώπη θα καταφθάσει στη χώρα, επηρεάζοντας αρχικά τη βόρεια Ελλάδα. Μέχρι την Δευτέρα, το μέτωπο θα εξαπλωθεί προς τα ανατολικά τμήματα. Αναμένονται καταιγίδες, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας κατά 6-8 βαθμούς Κελσίου, φέρνοντας τον υδράργυρο από τους 35 βαθμούς την Κυριακή στους 27 τη Δευτέρα στην Αττική.

Μέχρι την Κυριακή θα επικρατήσει ιδιαίτερη ζέστη, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την ίδια μέρα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ, γεγονός που απαιτεί προσοχή σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τη βόρεια βορειοανατολική Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθούν στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, η γενική πρόγνωση περιλαμβάνει τον διατηρούμενο αίθριο καιρό από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, με μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Αντίστοιχα, η θερμοκρασία κατά τις ημέρες αυτές θα φτάσει τους 28-30 βαθμούς και κατά τόπους τους 31-32 βαθμούς σε ανατολικά ηπειρωτικά. Στη συνέχεια, οι βροχές και οι καταιγίδες θα πλήξουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες, εντείνοντας τις προσοχές για τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος, με τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, υπάρχει η πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων όπως μπουρίνια και καταιγίδες, κυρίως την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί.

Πηγή: ethnos.gr