Ως μεταφορά της εσωτερικής πίεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα ερμηνεύει την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Πίεση

Η Τουρκία είναι υπό πίεση, εσωτερική κι εξωτερική και ο Τ. Ερντογάν θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα αυτή την πίεση, προκειμένου να φθείρει και να καταπονήσει τη χώρα μας, εκτίμησε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Σκάι.

Σημείωσε παράλληλα ότι η τακτική των απειλών και του εκφοβισμού που ακολουθεί η Άγκυρα έχει στόχο την υπαναχώρηση  της Ελλάδας και τη συμμετοχή της σε έναν διάλογο με τους όρους που θέλει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, αν αθροίσουμε την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν και αν αύριο η Άγκελα Μέρκελ στο τηλεφώνημα που θα κάνει στον Τούρκο πρόεδρο δείξει αποφασιστικότητα, ίσως αποκλιμακώσει η Τουρκία.

Δεν ήθελε να παρέμβει εξ’ αρχής

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο τόνισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας πως η Τουρκία θέλει να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα ότι κακώς έκανε τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Μετά την κύρωση, θα τραβήξουν περισσότερο το σχοινί», υπογράμμισε ο κ. Φίλης

Αναφορικά με το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ στον πρωθυπουργό, ο κ. Φίλης σχολίασε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι στη γραμμή Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Δεν ήταν πρόθυμος εξαρχής να παρέμβει. Διάφορα λόμπις έπαιξαν ρόλο, και εβραϊκό και ελληνοαμερικανικό» είπε συγκεκριμένα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr