Αίσθηση έχει προκαλέσει η ταινία «Judas and the Black Messiah», που είναι πλέον διαθέσιμη στο HBO Max.

Η κατά έναν τρόπο δραματική κινηματογραφική βιογραφία του Fred Hampton (τον υποδύεται ο Daniel Kaluuya ο οποίος για την ερμηνεία του κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου), προέδρου του παραρτήματος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων του Ιλινόις στο Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έχει, όπως δηλώνει και ο τίτλος της ταινίας, τον Ιούδα της: τον William O’Neal (τον ρόλο ενσαρκώνει ο Lakeith Stanfield), έναν πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος τον πρόδωσε.

Η ιστορία που αφηγείται η ταινία είναι η ιστορία του πληροφοριοδότη.

Ο σκηνοθέτης Shaka King σκηνοθετεί τη μία και μοναδική συνέντευξη που έδωσε ο O’Neal: στην ταινία, ο Lakeith Stanfield (στον ρόλο του William O’Neal) λέει την ιστορία του· πώς ο ίδιος, κλέφτης αυτοκινήτων στην εφηβεία του και για καιρό εγκληματίας παρά το νεαρό της ηλικίας του, έγινε μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων στο Σικάγο και, κερδίζοντας γρήγορα την εύνοια του Fred Hampton, έγινε επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας του νεαρού πολιτικού.

Η ταινία ακόμα αφηγείται το πώς έγινε πληροφοριοδότης του FBI και το πώς η επιχείρηση η οποία θα κατέληγε στο να χάσει ο Hampton τη ζωή του ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο σκηνοθέτης δεν έκανε μια συμβατική κινηματογραφική βιογραφία· δεν προσπάθησε να ιχνηλατήσει την πλήρη ζωή αυτών των προσώπων, την άνοδο και την πτώση τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ δεν είναι μια ιστορία του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων αυτού καθαυτού, αν και η ταινία κάνει ένα καλό σχόλιο για τη «Rainbow Coalition» του Hampton.

Ας επισημανθεί, ωστόσο, ότι η δημιουργία του συνασπισμού παρουσιάζεται ως κάτι εύκολο: ο Hampton βαδίζει προς μια συγκέντρωση φτωχών Λευκών κατοίκων της πόλης, με τις σημαίες τους της Συνομοσπονδίας να κυματίζουν περήφανα, και τους κερδίζει με τα λόγια μέσα σε λίγα κινηματογραφικά λεπτά.

Η σύγκρουση στην ταινία ελαχιστοποιείται, όμως, παράλληλα παρακολουθούμε μια σπουδή εκ των έσω της λειτουργίας του FBI, εστιάζοντας στην επιμονή της ομοσπονδιακής αστυνομίας στις συγκεκριμένες απειλές τις οποίες συνιστά ο Hampton αλλά και στις προσπάθειες να διεισδύσουν στην ομάδα μέσω του κολλητού του τού O’Neal για να τον καταστρέψουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr