«Το Σύμφωνο της Ρώμης θα εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις ασθενέστερες χώρες. Ο στόχος είναι να μπορέσει να σταλεί, από την συνάντηση αυτή, ένα ενισχυμένο μήνυμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ισοτιμίας, με την πεποίθηση ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της διήμερης διάσκεψης των υπουργών Υγείας του G 20 στη Ρώμη, ο Σπεράντσα αναφέρθηκε στο κύριο βήμα, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην καθοριστική αποδυνάμωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Ντράγκι, «μέχρι σήμερα, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών» και για το λόγο αυτό «το Σύμφωνο, που επεξεργάζεται το G20, επιθυμεί να θέσει τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το εμβόλιο θα αποτελεί δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο ολίγων».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για πρόκληση την οποία συμμερίζονται όλες οι χώρες, οι οποίες σήμερα είναι παρούσες στη Ρώμη», κατέληξε ο Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Με την αύξηση των εμβολιασμών στην Αφρική και την Ασία, ο στόχος είναι να περιορισθεί αυστηρά η κυκλοφορία των διαφόρων μεταλλάξεων. Μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere de la Sera», ο Σπεράντσα υπογράμμισε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να σωθεί μόνη της και ότι τα εμβόλια είναι τα όπλα που υπάρχουν: «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να διαμορφώσουν εμβολιαστική καμπάνια, που να επεκτείνεται σε όλες τις εθνότητες».

Επ΄αυτού, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Γερμανία θα διαθέσει 100 εκατ. δόσεις για τις ανάγκες της παγκόσμιας εμβολιαστικής καμπάνιας: «Είναι τόσες όσες έχουν διατεθεί στη χώρα».

Παράλληλα, η ομάδα του G20 στοχεύει στην εναρμόνιση των διαφόρων συστημάτων υγείας, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι όποιες μελλοντικές πανδημίες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην ιταλική πρωτεύουσα, έχουν υιοθετηθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, διότι υπάρχει φόβος διαδηλώσεων από αντιεμβολιαστές. Στις εργασίες, συμμετέχει και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr