Υποκύπτοντας στις πιέσεις υποστηρικτών της Ουκρανίας, ιταλικό θέατρο ακύρωσε την Παρασκευή παράσταση διάσημου ρώσου χορευτή που έχει τρία τατουάζ με το πρόσωπο του Πούτιν στο στήθος και τους ώμους.

Οι παραστάσεις του Σεργκέι Πολούνιν, προγραμματισμένες για τις 28-29 Ιανουαρίου στο θέατρο Αρτσιμπόλντι του Μιλάνου, ακυρώθηκαν «λόγω πιεστικής εκστρατείας στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ανέφερε η διοίκηση του θεάτρου σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πολούνιν ήταν πρωταγωνιστής του μπαλέτου «Rasputin – Dance Drama», που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2019, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένα λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το θέατρο της Ιταλίας ανέφερε ότι η ακύρωση των παραστάσεων ήταν πράξη «πολιτικής και ηθικής ευθύνης», δεδομένου του «κλίματος εντάσεων και απειλών».

Εκπρόσωπος του θεάτρου έκανε λόγο για «βροχή» από email καθώς και επικριτικά μηνύματα στο διαδίκτυο.

Ο Σεργκέι Πολούνιν σε φωτογραφία του 2017. Ο ουκρανικής καταγωγής χορευτής απέκτησε ρωσική υπηκοότητα (Reuters)

Το θέατρο Αρτσιμπόλντι, που ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση σε συμφωνία με την εταιρεία του καλλιτέχνη, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, και υπενθύμισε ότι είχε οργανώσει παραστάσεις της ρωσικής ομάδας αντιφρονούνων ακτιβιστών Pussy Riot καθώς και ουκρανών καλλιτεχνών.

Ο Πολούνιν, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χορού παγκοσμίως και πρώην διευθυντής στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, γεννήθηκε στην Ουκρανία αλλά απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2018.

Τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο Ουζμπεκιστάν, ερμήνευσε μια χορογραφία φορώντας στρατιωτική στολή για να τιμήσει τους πεσόντες Ρώσους στρατιώτες, με τις αρχές του Ουζμπεκιστάν να τον επιπλήττουν για την «παρέκκλιση» από το συμφωνημένο πρόγραμμα.

Αρκετές παραστάσεις από ρώσους καλλιτέχνες και εκθέσεις ρωσικών έργων τέχνης έγιναν στόχος επικρίσεων στη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πολλές ακυρώθηκαν.

Μεταξύ άλλων η Σκάλα του Μιλάνου αποφάσισε να θέσει στο περιθώριο τον ρώσο μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, ο οποίος δεν καταδίκασε την ρωσική εισβολή.

Παρόλα αυτά η Σκάλα επέμεινε στην απόφαση της να ανοίξει τη σεζόν 2022-2023 με το ρωσικό έργο «Boris Godunov».

Πηγή: in.gr