Χριστόφορος Κολόμβος  (AP Photo)

Ισπανοί επιστήμονες θα ανακοινώσουν σήμερα, Σάββατο, τα ευρήματά τους σχετικά με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ανάλυσης DNA για να λύσουν ένα μυστήριο πέντε αιώνων. Η έρευνα, υπό την επίβλεψη του ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, επικεντρώνεται σε δείγματα από τα λείψανα που φέρεται να βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, ο οποίος κατά έτη πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του εξερευνητή, αν και υπάρχουν είναι και άλλες θεωρίες.

Η ομάδα συγκριτικά εξέτασε τα δείγματα με γενετικό υλικό γνωστών συγγενών και απογόνων του Κολόμβου. Ο Λορέντε τόνισε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει πως τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Κολόμβο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για την καταγωγή του, δηλώνοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο».

Η προέλευση του Κολόμβου έχει γίνει αντικείμενο αρκετών θεωριών: κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας, ενώ άλλοι τον θεωρούν Εβραίο από την Ισπανία, Έλληνα, Βάσκο ή Πορτογάλο. Η αναστάτωση γύρω από την αληθινή του καταγωγή περιπλέκεται από τον μεγάλο όγκο δεδομένων που ενσωματώνονται στη μελέτη.

Ο Κολόμβος, που απεβίωσε το 1506 στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν διάφορες φορές, αρχικά το 1542 και έπειτα το 1795 στην Κούβα, πριν καταλήξουν στη Σεβίλλη το 1898. Ένα φέρετρο από μόλυβδο που βρέθηκε το 1877 στη Δομινικανή Δημοκρατία περιείχε οστά που θεωρείται ότι ανήκουν στον Κολόμβο. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι και οι δύο θεωρίες που αφορούν την κατάληξή του μπορεί να ισχύουν, καθώς και οι δύο σκελετοί που εντοπίστηκαν δεν είναι πλήρεις.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «To DNA του Κολόμβου: η αληθινή καταγωγή» που θα προβληθεί σήμερα από την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Πηγή: ethnos.gr