Η Ιστορία του Γεντί Κουλέ: Ληστές και Κομμουνιστές σε μια Κολασμένη Φυλακή
Μήτρος Τζατζάς, ο τελευταίος λήσταρχος που έδρασε στην ελληνική ύπαιθρο, και Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής ηγέτης, συναντήθηκαν στα κελιά του Γεντί Κουλέ, οι οποίες αποτελούσαν ένα κολαστήριο. Εκεί, οι φυλακισμένοι υπέφεραν από βασανιστήρια και αδικίες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, της κατοχής και της χούντας. Το 1987, αποκαλύφθηκαν φρικαλέοι τρόποι βασανισμού κρατουμένων από δεσμοφύλακες.
Ο Τζατζάς ήταν γνωστός για τις ερωτικές του επιτυχίες και την παραβατική του ζωή. Το ταξίδι του στην παρανομία ξεκίνησε όταν λιποτάκτησε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Γεντί Κουλέ λόγω προδοσίας από πρώην συνεργάτες.
Μαζί του, ο Νίκος Ζαχαριάδης δραπέτευσε από τις φυλακές του Επταπυργίου με εντυπωσιακό τρόπο. Η απόδραση του Ζαχαριάδη, την 29η Μαρτίου 1925, δεν έτυχε της ίδιας δημοσιότητας όπως αυτή του Τζατζά, αν και περιγραφόταν ως εξαιρετικά θρασύς. Ο Ζαχαριάδης χρησιμοποίησε ένα κόλπο για να μπει στο πλήθος των επισκεπτών και να δραπετεύσει ανενόχλητος.
Η πτώση του Μήτρου Τζατζά ήρθε πέντε χρόνια μετά τη δραπέτευση του απόστρατου: σκοτώθηκε από τα όπλα των χωροφυλάκων. Αυτή η στιγμή θεωρήθηκε το τέλος της ληστοκρατίας στην Ελλάδα, αν και οι ληστές με διαφορετική αμφίεση και μεθόδους συνεχίζουν να είναι παρόντες.
Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Μανώλης Αναγνωστάκης έχουν αποτυπώσει την αίσθηση της εγκατάλειψης και του πόνου που επικρατούσε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη ταλαιπωρία πίσω από τους τοίχους τους, που σήμερα είναι ερειπωμένοι.
Πηγή: ethnos.gr