Χιροχίτο: Η Ιστορική Ατιμωρησία ενός Αυτοκράτορα και οι Πλανές του Πολέμου στην Ιαπωνία
Ο Χιροχίτο, ο 124ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, ανέβηκε στο θρόνο το 1926. Από τη στιγμή αυτή, η Ιαπωνία γνώρισε μια περίοδο μιλιταρισμού που συγκρίνεται μόνο με την κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία των Ναζί. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα ιαπωνικά στρατεύματα ποικίλλει, με τον R.J. Rummel να εκτιμά πως μεταξύ 1937 και 1945, οι Ιάπωνες δολοφόνησαν από σχεδόν 3 έως 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Κινέζοι αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι θιγμένοι, με πάνω από 10 εκατομμύρια νεκρούς, ακολουθούμενοι από Ινδούς, Κορεάτες, Μαλαισιανούς, και άλλους. Στη διάρκεια του Β’ Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου, οι Ιάπωνες ακολούθησαν μία πολιτική εξόντωσης που περιλάμβανε τη Σφαγή του Ναντζίνγκ το 1937, όπου 260.000 αθώοι πολίτες και αιχμάλωτοι κατασφάχθηκαν.
Στις Δίκες του Τόκιο μετά τον πόλεμο, 28 αξιωματούχοι της Ιαπωνίας δικάστηκαν, με έξι να καταδικάζονται σε θάνατο. Ωστόσο, ο Χιροχίτο, που ήταν καθοριστικός παράγοντας πίσω από τα εγκλήματα του ιαπωνικού στρατού, παρέμεινε ατιμώρητος. Η πολιτική του στρατηγού Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, του ανωτάτου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, τον προστάτευσε, με τον ΜακΆρθουρ να θεωρεί ότι η διατήρηση του αυτοκράτορα θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Ιαπωνίας. Η απόφαση αυτή μαρτυρεί την αντίφαση μεταξύ της επιθυμίας για δικαιοσύνη και των γεωπολιτικών συμφερόντων.
Μάλιστα, ο Χιροχίτο δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη ούτε απηύθυνε δημόσιες δηλώσεις μεταμέλειας για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αντιθέτως, το 1971 απλώς ανέφερε ότι ένιωθε «προσωπική λύπη» για κάποιες από τις πτυχές του πολέμου, χωρίς να εκφράσει καμία συγγνώμη. Τον Ιανουάριο του 1989, σε ηλικία 87 ετών, πέθανε, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα και μια ιστορία γεμάτη φρίκη.
Η αντίθεση με την Γερμανία είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί· η Ιαπωνία δεν έχει αναγνωρίσει πλήρως τις εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συλλογική αίσθηση ευθύνης. Η στάση του Χιροχίτο, που παραμένει θολή στο προσκήνιο της ιαπωνικής κοινωνίας, συνδέεται στενά με εκείνη του στρατού και των πολιτικών της εποχής. Εν τέλει, ο Χιροχίτο παραμένει μια αμφιλεγόμενη μορφή της ιστορίας, καθώς οι πράξεις του και η στάση του έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην Ιαπωνία και πέρα από αυτήν.
Πηγή: ethnos.gr