Πολύ κοντά στην επίτευξη εξωδικαστικής συμφωνίας για τις υποθέσεις διαφθοράς που τον αφορούν βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τις πληροφορίες μετέδωσαν σήμερα τα ισραηλινά media υποστηρίζοντας πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λικούντ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το γραφείο του εισαγγελέα.

Ενοχος για δύο κατηγορίες

Ο Νετανιάχου φαίνεται πως θα δηλώσει ένοχος για δύο από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, με αποτέλεσμα για την πρώτη να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης με αναστολή και για τη δεύτερη σε λίγους μήνες φυλάκισης, την οποία ωστόσο θα εκτίσει υπό τη μορφή κοινωφελούς εργασίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, γλιτώνοντας τον «Μπίμπι» από τον διασυρμό μιας παρατεταμένης δικαστικής διαδικασίας. Μια προοπτική που δεν ικανοποιεί πολύ κόσμο και τους πολιτικούς του εχθρούς με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν αντιδράσεις.

«Ο άνθρωπος που εργάστηκε για να καταστρέψει την εμπιστοσύνη του κοινού στα θεμέλια της δημοκρατίας για προσωπικούς λόγους δεν είναι επιλέξιμος για συμφωνίες», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Νιτζάν Χόροβιτς, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας επειδή είχε επιδοθεί σε ένα… κυνήγι μαγισσών εναντίον του.

Το τέλος της καριέρας του

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Νετανιάχου αποδεχτεί την ενοχή του, αυτό θα σημάνει και επισήμως το τέλος της πολιτικής του καριέρας λίγους μήνες αφότου έχασε την πρωθυπουργία μετά από 12 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της χώρας.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται, πάντως, εσωκομματικές εξελίξεις καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για την κούρσα διαδοχής στο τιμόνι του Λικούντ, προκαλώντας ευρύτερες αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι κατηγορίες

Θυμίζουμε πως ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, παραβίαση εμπιστοσύνης και αποδοχή δωροδοκιών σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις και μέχρι τώρα αρνιόταν κατηγορηματικά ότι είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Μάλιστα ενώ το κατηγορητήριο εναντίον του είχε σχηματιστεί από το 2019 είχε αρνηθεί επίμονα να παραιτηθεί, χρησιμοποιώντας τη θέση του για να καταγγέλλει τη Δικαιοσύνη και τα media για την στοχοποίηση του.

Πηγή: in.gr