Οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέσχεσαν τρία εκατομμύρια χάπια Captagon, τα γνωστά και ως «χάπια των τζιχαντιστών», ένα διεγερτικό τύπου αμφεταμίνης που σαρώνει τη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Τα χάπια είχαν κρυφτεί σε κιβώτια μήλων «σε φορτηγό ψυγείο» και ανακαλύφθηκαν στο πέρασμα Αλ-Καΐμ, μεταξύ της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ της Συρίας και της περιοχής της ερήμου Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, ανέφερε η ιρακινή συνοριακή αρχή.

Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη, πρόσθεσε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχος της συνοριακής αρχής δήλωσε στο AFP ότι το φορτίο από την Συρία στο Ιράκ περιείχε χάπια Captagon, που παράγονται από διάφορους κατασκευαστές.

Κατακόρυφη αύξηση πώλησης ναρκωτικών στο Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις για τα ναρκωτικά τους τελευταίους μήνες, ενώ έχουν αναφερθεί αρκετές κατασχέσεις ναρκωτικών.

Η πώληση και η χρήση ναρκωτικών στο Ιράκ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούνιο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι προσγείωσαν ένα ελαφρύ αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, που κατευθυνόταν προς το εμιράτο από το Ιράν, με ένα εκατομμύριο χάπια Captagon.

Έχοντας κοινά σύνορα με την Συρία, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κουβέιτ και άλλες χώρες, το Ιράκ έχει αποτελέσει σημαντικό αγωγό για τους διακινητές του Captagon, το οποίο παράγεται κυρίως στην Συρία και έχει τη μεγαλύτερη αγορά του στα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Πηγή: in.gr