Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν δεν πρέπει ν’ ακολουθήσει την απειλή της εκτέλεσης του βρετανο-ιρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί (φωτογραφία, επάνω, από Khabaronline/West Asia News Agency)/via Reuters.

«Παρακολουθούμε στενά»

«Το ιρανικό καθεστώς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία. Παρακολουθούμε στενά την περίπτωση του Αλιρεζά Ακμπαρί», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Την Τετάρτη, ο Κλέβερλι, καταγγέλλοντας μια «πολιτικά υποκινούμενη πράξη», ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ακμπαρί που έχει καταδικαστεί σε θάνατο από το ιρανικό καθεστώς με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ενώνουν τη φωνή τους με το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλέσουν το Ιράν να μην εκτελέσει τον ιρανοβρετανό πολίτη.

Το Mizan online, το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών του Ιράν, μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο Αλιρεζά Ακμπαρί καταδικάστηκε «σε θάνατο για διαφθορά επί της γης και για παραβίαση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας γιατί διαβίβασε πληροφορίες» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πολιτικά υποκινούμενες»

«Οι κατηγορίες σε βάρος του Ακμπαρί και η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι πολιτικά υποκινούμενες και η εκτέλεσή του θα ήταν απαράδεκτη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, επικαλούμενος «πιθανή επικείμενη εκτέλεση».

Ζήτησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου την «άμεση απελευθέρωση του Ακμπαρί» και κατήγγειλε πληροφορίες που ανέφεραν ότι «ήταν ναρκωμένος, βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ανακρίθηκε χιλιάδες ώρες και εξαναγκάστηκε σε ομολογία».

Την Πέμπτη, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιρανικό μηχανισμό ασφάλειας και άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr