Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θάνατο 13 Τούρκων πολιτών στο Βόρειο Ιράκ, το περιεχόμενο της οποίας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας. Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες» που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο Βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε ως «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση δεν ικανοποίησε την τουρκική ηγεσία, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «στην πραγματικότητα, βρίσκονται στο πλευρό των τρομοκρατών».

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στις οποίες οι ΗΠΑ στήριξαν τον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η υποστήριξη προς την ένοπλη κουρδική οργάνωση της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το PKK, πάντως, παραδέχθηκε τον θάνατο ομάδας αιχμαλώτων, αλλά απέρριψε την εκδοχή της Άγκυρας και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr