Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ανακαλέσει περισσότερες από 1.000 ταξιδιωτικές θεωρήσεις Κινέζων υπηκόων μέχρι αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε χθες μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ φοιτητών και ερευνητών από την Κίνα για τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Στις 29 Μαΐου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μια Προεδρική Διακήρυξη απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ορισμένων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν στην εκστρατεία του Πεκίνου να αποκτήσει αμερικανικές ευαίσθητες τεχνολογίες και αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε να εφαρμόζει το μέτρο αυτό από την 1η Ιουνίου.

«Έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει ανακαλέσει περισσότερες από 1.000 θεωρήσεις υπηκόων της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) που διαπιστώθηκε ότι υπόκεινται στην Προεδρική Διακήρυξη 10043 και ως εκ τούτου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για απόκτηση βίζας», ανέφερε μέσω email η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ευρεία εξουσία για ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων, είπε, και ασκεί την εν λόγω εξουσία όταν έρχονται πληροφορίες στο φως που υποδηλώνουν ότι ο κάτοχος βίζας μπορεί να θεωρηθεί απαράδεκτος στις ΗΠΑ ή μη επιλέξιμος για απόκτηση βίζας.

Η ίδια δεν ανέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες εκείνων που η βίζα τους ανακλήθηκε.

Νωρίτερα χθες, δεκάδες Κινέζοι φοιτητές εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ή τα προξενεία των ΗΠΑ στην Κίνα, που τους ενημέρωναν ότι οι θεωρήσεις τους είχαν ακυρωθεί.

Περίπου 360.000 Κινέζοι υπήκοοι που φοιτούν σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ παράγουν ετήσια οικονομική δραστηριότητα περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από δίδακτρα και άλλα τέλη. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ενέργειες ανάκλησης θεωρήσεων επηρεάζουν ένα μικρό μέρος αυτών των φοιτητών.

«Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε νόμιμους φοιτητές και υπότροφους από την Κίνα που δεν εξυπηρετούν τους στόχους στρατιωτικής κυριαρχίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr