Στις ΗΠΑ, στο κέντρο του δυτικού κόσμου, το δικαίωμα στην έκτρωση έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές, ιδίως τα τελευταία χρόνια και ακόμα πολιτείες προσπαθούν να περιορίσουν το δικαίωμα των γυναικών στο στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Ακόμα όμως και εκεί που το δικαίωμα δεν αμφισβητείται νομικά, υπάρχει το εμπόδιο της πληρωμής. Γυναίκες καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους ποσά που πολύ συχνά δεν διαθέτουν, ιδίως αν ανήκουν στις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις.

Τώρα γυναικείες οργανώσεις χαιρετίζουν την πρόταση Μπάιντεν να μην συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2022 που πρότεινε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρέλειψε τροπολογία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για σχεδόν όλες τις αμβλώσεις εδώ και δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη τροπολογία Hyde ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 1976 και εδώ και δεκαετίες περιλαμβάνεται στις δαπάνες της κυβέρνησης.

«Είναι συναρπαστικό το ιστορικό βήμα της κυβέρνησης! Για πολύ καιρό, η τροπολογία Hyde έθετε την κυβέρνηση ως ελεγκτή των προσωπικών αποφάσεων περί υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Η περιοχή που μένεις, το εισόδημά σου ή η ασφαλιστική σου κάλυψη δε θα έπρεπε να καθορίζουν την πρόσβαση στην υγεία, περιλαμβανομένης και της άμβλωσης» ανέφερε στο Twitter η οργάνωση Planned Parenthood.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Μπάιντεν, όντας καθολικός, υποστήριξε την τροπολογία για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας, αλλά άλλαξε τη θέση του το 2019 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, λέγοντας ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δέχτηκε επίθεση σε πολλες πολιτείες και είναι όλο και πιο απρόσιτο στις φτωχότερες γυναίκες.

Αν και η άμβλωση είναι θεωρητικά νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κανονισμοί διαφέρουν δραματικά από τη μία πολιτεία στην άλλη. Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πολιτείες χρησιμοποιούν δημόσια χρήματα για την κάλυψη των αμβλώσεων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, ενώ πολλές άλλες πολιτείες απαγορεύουν αυτήν την πρακτική

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr