Καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες για τα Χριστούγεννα, τεράστιες ουρές σχηματίζονταν σήμερα παντού στις ΗΠΑ έξω από τα εξεταστικά κέντρα, αφού οι Αμερικανοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές για να υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19.

Εικόνες πρώτου κύματος

Στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, ακόμη και στην Καλιφόρνια, οι εικόνες θυμίζουν εκείνες του πρώτου κύματος της πανδημίας, πριν από περίπου δύο χρόνια. Το κύμα αυτό όμως, το «τσουνάμι» της Όμικρον, όπως το αποκαλούν, είναι πλέον το πέμπτο.

Στην καρδιά της πρωτεύουσας, το υπαίθριο κέντρο των δωρεάν τεστ είχε πολύ καιρό να δει τόσο κόσμο: η ουρά έκανε τον γύρο μιας πλατείας για να καταλήξει στις μικρές, λευκές σκηνές των εξετάσεων. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κάθε πρωί διενεργούνταν εκεί 150 τεστ. Την Δευτέρα έφτασαν τα 600 και σήμερα αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 800. Για τον σκοπό αυτόν στρατολογήθηκε επιπλέον προσωπικό.

Αγορά rapid test

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την αγορά 500 εκατομμυρίων ράπιντ τεστ. Οι πολίτες θα μπορούν να τα παραγγείλουν δωρεάν μέσω του διαδικτύου, από τον Ιανουάριο, και να τα παραλάβουν στο σπίτι τους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανοίξει και άλλα εξεταστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη, πριν από τα Χριστούγεννα. Έξι από τις διαθέσιμες «Ομάδες Αντιμετώπισης του Κύματος» θα σταλούν στο Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Γουισκόνσιν, την Αριζόνα, το Νιου Χαμσάιρ και το Βερμόντ, ενώ 1.000 στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο ιατρικό προσωπικό θα ενισχύσει τα νοσοκομεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (FEMA) θα διαθέσει επίσης προσωπικό και περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία, με δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτήν την εβδομάδα θα στείλει 30 μέλη παραϊατρικού προσωπικού στο Νιου Χαμσάιρ, άλλα τόσα στο Βερμόντ και 20 στην Αριζόνα, ενώ θα αναπτύξει 30 ασθενοφόρα στη Νέα Υόρκη και 8 στο Μέιν.

Πηγή: in.gr