Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει την έλλειψη διαγνωστικών τεστ για την Covid-19, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα και απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία και να αποσυντονίσει τα σχέδια πολλών Αμερικανών για διακοπές.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής ώστε να αυξήσει την παραγωγή των σελφ τεστ και να γίνει ευκολότερο για τους Αμερικανούς να εντοπίζουν τα εξεταστικά κέντρα, μέσω του Google. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες μέχρι τώρα.

Αφαντα τα τεστ

«Το να βλέπουμε πόσο δύσκολο ήταν για κάποιους να βρουν ένα τεστ αυτό το Σαββατοκύριακο μας δείχνει ότι έχουμε ακόμη να κάνουμε δουλειά», είπε ο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με κυβερνήτες περίπου 20 Πολιτειών και υγειονομικούς με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας. «Εμφανώς, αυτό δεν φτάνει. Αν το ξέραμε, θα είχαμε εργαστεί σκληρότερα και γρηγορότερα αν μπορούσαμε», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε πάντως τους Αμερικανούς να μην πανικοβάλλονται. «Η Όμικρον είναι πηγή ανησυχίας, αλλά δεν θα έπρεπε να γίνει πηγή πανικού», τόνισε.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε αναταράξεις στα αεροπορικά ταξίδια τα Χριστούγεννα, αφού πολλά πληρώματα προσβλήθηκαν με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες πτήσεις. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα των τεστ μπλόκαρε τα σχέδια άλλων. Σήμερα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περίπου 800 πτήσεις, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Αυξάνονται οι μολύνσεις

Οι μολύνσεις αυξάνονται σε όλες τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσο όρο καταγράφονται 205.509 νέα κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.

Την Κυριακή, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Έντουαρντς ανέφερε ότι οι νοσηλείες στην Πολιτεία του διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα και οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν, ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Φόβος για νοσοκομεία

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους κυβερνήτες ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ενδέχεται να κατακλυσθούν ορισμένα νοσοκομεία, ιδίως σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

Λίγο αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ακολουθήσει οποιαδήποτε οδηγία του δώσουν οι ειδικοί για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η 10ημερη καραντίνα που υποχρεώνονται να τηρήσουν όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19.

Πηγή: in.gr