Θετικά είναι τα μηνύματα από την αμερικανική οικονομία με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 6,4% το α΄τρίμηνο σε ετήσια βάση και τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας να καταγράφουν νέα πτώση.

Ειδικότερα, κατά 6,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη -σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 4,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) – που είναι η μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)- έκανε άλμα κατά 3,7%.

Εξαιρουμένων των τιμών της διατροφής και της Ενέργειας ήταν 2,5% υψηλότερα.

Κάτω των προβλέψεων οι αιτησεις για επιδόματα ανεργίας

Πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα υποχώρησαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 406.000 από 444.000 που ήταν μια εβδομάδα πριν, και έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στις 425.000

Καθώς οι εμβολιασμοί στη χώρα συνεχίζονται, αίρονται οι περιορισμοί και ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης.

Βέβαια, στην αμερικανή αγορά εργασίας, έχει δημιουργηθεί το παράδοξο από τη μία τα ποσοστά ανεργίας να μην υποχωρούν και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να βρουν εργαζομένους.

Η τάση αυτή, που αποδίδεται αφενός στην έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, και αφετέρου στην απροθυμία ή την αδυναμία κάποιων να επιστρέψουν στη δουλειά, καταγράφεται αυτή τη στιγμή από τους αναλυτές και μένει να διαφανεί ποια θα είναι η διάρκειά της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr