Σήμερα θα γίνει η κηδεία του 29χρονου ομογενούς Γιώργου Ζαπάντη, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και ύστερα από υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, αφού δέχθηκε τρεις βολές με taser, στις 21 Ιουνίου.

Η εξόδιος ακολουθία έχει προγραμματιστεί στις 9.30 π.μ ώρα Νέας Υόρκης  στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιστοουν την οποία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Τα έξοδα της κηδείας ανέλαβε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αγανάκτηση στην ομογένεια

Η οικογένεια προσέλαβε ανεξάρτητο ιατροδικαστή, ο οποίος έκανε την νεκροψία και το πόρισμα από Γραφείο του Ιατροδικαστή του Δήμου της Νέας Υόρκης αναμένεται να εκδοθεί στα περίπου 30 ημέρες. Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Βομβολάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και αναμένουν τις προσεχείς ημέρες να εξετάσουν τα βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη  όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην οικία της οικογένειας Ζαπάντη.

Εν τω μεταξύ αγανάκτηση και πικρία υπάρχει μεταξύ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από το γεγονός ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν κάλυψαν εκτενώς το τραγικό συμβάν.

Έντονη κριτική επίσης ασκείται και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε  άμεση καταδίκη και μαζική  κινητοποίηση από τις επίσημες ομογενειακές οργανώσεις ή τους Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς στο να πιεστεί η Αστυνομία της Νέας Υόρκης και να θέσει σε διαθεσιμότητα τους  αστυνομικούς που εμπλέκονται, όπως έγινε σε αντίστοιχα αιματηρά επεισόδια  στο παρελθόν, μέχρι να βγει το τελικό πόρισμα.

Πηγή: in.gr