Εγχώριες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες, ιδιαίτερα υπέρμαχοι της κυριαρχίας των λευκών, αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, σε μια επιτροπή της Γερουσίας.

«ΔΔεν έχω δει μια πιο επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατία από ό,τι η εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο» από τους ταραχοποιούς της 6ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο Γκάρλαντ, ο οποίος ως εισαγγελέας ηγήθηκε της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995, που σκότωσε 168 άτομα.

Ο Γκάρλαντ σημείωσε ότι το FBI πρόσφατα ανέφερε ότι η εγχώρια βίαιη εξτρεμιστική απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ προέρχεται κυρίως από «βίαιους εξτρεμιστές με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα, ειδικά εκείνους που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τόνισε στην επιτροπή ότι οι εξτρεμιστές με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα είναι «πιο πιθανό να εξαπολύσουν επιθέσεις με μαζικές απώλειες εναντίον αμάχων», ενώ άνθρωποι που συνδέονται με ακροδεξιές πολιτοφυλακές είναι πιθανότερο να στοχοποιήσουν αστυνομικούς και κυβερνητικούς εργαζομένους και κυβερνητικά κτίρια.

Η απειλή των επιθέσεων εντός των ΗΠΑ από ξένους μαχητές, όπως το Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθεί να υφίσταται, δήλωσε ο Μαγιόρκας. «Δεν είναι ότι έχουν εξαφανιστεί. Δεν απομακρύνουμε το βλέμμα μας από το ένα, για να εστιάσουμε στο άλλο», τόνισε.

Ο Γκάρλαντ και ο Μαγιόρκας δήλωσαν ότι ανησυχούν για το πώς η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας είπε ότι τέτοιες «ψευδείς αφηγήσεις» μπορούν να πυροδοτήσουν βία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) παρακολουθεί την «ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων εξτρεμιστών.

Ο Μαγιόρκας είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, του οποίου η ηγεσία επί κυβέρνησης Τραμπ κατηγορήθηκε από ένα μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι υποβάθμιζε τις απειλές ακροδεξιών εξτρεμιστών, αφιερώνει περισσότερους πόρους για τη συλλογή μυστικών πληροφοριών για τον εγχώριο εξτρεμισμό και έχει διαθέσει «τουλάχιστον 77 εκατομμύρια δολάρια», για να βοηθήσει τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για «ενέργειες εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr