Πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των νεοσύστατων εταιρειών προκαλούν οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Silicon Valley Bank, μιας αμερικανικής τράπεζας με ιστορία 40 ετών, η οποία χρηματοδοτεί κυρίως startups, με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Αναλυτές και traders ανησυχούν ότι ενδεχομένως η SVB να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές και στην Ευρώπη –όπως και στο χρηματιστήριο της Αθήνας- να δέχονται έντονες πιέσεις.

Η SVB βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχωρά σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων.

Φεύγουν… οι καταθέσεις

Επιπλέον, άντλησε 500 εκατ. δολάρια από την εταιρεία venture capital General Atlantic.

Εν μέσω μαζικών εκροών καταθέσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της SVB ζήτησε από τους πελάτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ωστόσο στον επενδυτικό κόσμο, «ο κόσμος ρωτά ποιος είναι ο επόμενος», όπως αναφέρει στο Bloomberg ο Jens Nordvig, ιδρυτής των εταιρειών ανάλυσης Exante Data και Market Reader.

Οι ανησυχίες, ασφαλώς, εστιάζουν στις επιπτώσεις που έχουν για τις τράπεζες οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Πλήγμα για τους μικρούς

«Η SVB είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ανησυχώ για τους μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί από τους μικρούς θα δεχθούν ισχυρές κλοτσιές. Πολλοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό ο Christopher Whalen, πρόεδρος της συμβουλευτικής Whalen Global Advisors.

Από την πλευρά του ο Russ Mould, της βρετανικής επενδυτικής πλατφόρμας AJ Bell εξηγεί γιατί ότι τα προβλήματα της SVB τρομάζουν τον τραπεζικό τομέα, γιατί δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συχνά μαρτυρούν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η SVB ξεπουλά όσο-όσο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

«Πολλές τράπεζες έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο πολύτιμα. Η κατάσταση της SVB υπενθυμίζει ότι πολλές τράπεζες έχουν μεγάλες λογιστικές ζημιές από τις θέσεις τους σε ομόλογα», λέει ο ίδιος.

Πηγή: in.gr