Η μειωμένη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση και των σημερινών στοιχείων.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) του Institute for Supply Management (ISM) υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 49 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα κι ελαφρώς χαμηλότερα των 48,5 μονάδων των προβλέψεων.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό μήνα.

Σε χαμηλά από την κορύφωση της πανδημίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον Νοέμβριο του 2022, τελευταία φορά ο δείκτης βρέθηκε χαμηλότερα του πήχη των 50 μονάδων τον Μάιο του 2022 στην κορύφωση της κρίσης από την πανδημία.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται μία ημέρα μετά από αυτά για τη μεταποίηση της S&P Global, τα οποία έδειξαν ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020. Συγκεκριμένα ο Δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε τον Δεκέμβριο στις 46,2 μονάδες, από 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο.

Οι αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι δύο δείκτες έχουν να κάνουν με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των δεδομένων. Η τιμή και για τους δύο δείκτες σταθμίζεται κατά 30% από τις νέες παραγγελίες, κατά 25% από την παραγωγή, κατά 20% από την απασχόληση, κατά 15% από τις παραδόσεις των προμηθευτών και κατά 10% από τα αποθέματα.

Ωστόσο ο Δείκτης ΡΜΙ του ISM συλλέγει δεδομένα από 400 μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ της S&P Global από 800 και θεωρείται ως πιο περιεκτική η έρευνά της.

Πηγή: in.gr