Η χώρα χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία σποράς νέφους, ρίχνοντας αλάτι για να ενθαρρύνει tις βροχοπτώσεις. Όμως, με τη μέση βροχόπτωση στα ΗΑΕ μόλις 100 mm ετησίως, η χώρα θέλει να παράγει περισσότερα.

Το 2017, η κυβέρνηση παρείχε 15 εκατομμύρια δολάρια (10,8 εκατομμύρια λίρες) για εννέα διαφορετικά έργα βελτίωσης της βροχής. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Reading εξηγούν ένα από αυτά.

Το έργο στοχεύει να αλλάξει το ισοζύγιο ηλεκτρικής φόρτισης στα σταγονίδια νέφους, εξήγησε ο καθηγητής Maarten Ambaum, ο οποίος εργάστηκε στο project.

The United Arab Emirates already uses cloud-seeding technology, but with average rainfall at just 100mm per year, the country wants to generate more.

Δημοσιεύτηκε από BBC News στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Δηλώσεις για το project

«Η στάθμη του νερού μειώνεται δραματικά στα ΗΑΕ και σκοπός αυτού είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στις βροχοπτώσεις», είπε στο BBC.

Η χώρα, ωστόσο, «έχει πολλά σύννεφα», οπότε το σχέδιο είναι να κάνουμε τα σταγονίδια του νερού να συγχωνευτούν και να κολλήσουν μεταξύ τους, «σαν ξηρά μαλλιά σε χτένα» όταν συναντά στατικό ηλεκτρισμό, είπε.

«Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και είναι αρκετά μεγάλες, θα πέφτουν σα βροχή». Η Alya Al-Mazroui, διευθύντρια του προγράμματος επιστημονικής έρευνας για τη βελτίωση της βροχής των ΗΑΕ, δήλωσε στην Arab News:

«Εξοπλισμένοι με ωφέλιμο φορτίο οργάνων εκπομπών ηλεκτρικού φορτίου και προσαρμοσμένους αισθητήρες, αυτά τα drones θα πετάνε σε χαμηλά υψόμετρα και θα μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο στα μόρια του αέρα, τα οποία θα πρέπει να ενθαρρύνουν την καθίζηση».

Στη συνέχεια, η μελέτη θα αξιολογηθεί, με την ελπίδα περισσότερης χρηματοδότησης για ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος για την παράδοση του ωφέλιμου φορτίου στο μέλλον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr