Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που τιμάται σήμερα όπως και κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των μεγαλύτερων επιτευγμάτων των γυναικών, στην ανασκόπηση των αγώνων τους και στην αποτίμηση των διεκδικήσεων που έχουν εκπληρωθεί – αλλά και εκείνων που μένουν για τους αγώνες του μέλλοντος.

Η φετινή χρονιά, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, μας βοηθά να σταθούμε περισσότερο στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας. Στη χώρα μας, μαζί με τον πόνο που έφεραν μαζί τους οι μαρτυρίες των θυμάτων έμφυλης βίας, ήρθε και η ελπίδα πως ο δρόμος προς την ουσιαστική ισότητα έχει επιτέλους ανοίξει.

Την ίδια στιγμή, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, γυναίκες σε όλο τον κόσμο διακρίνονται στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, δείχνουν σε νεαρά κορίτσια ότι τα όνειρά τους ίσως να είναι εντέλει εφικτά – και συγχρόνως, με τη μοναδικότητα των κατορθωμάτων τους, μας θυμίζουν ότι έχουμε ακόμη να διανύσουμε μεγάλη πορεία.

Κάποτε, η ανάδειξη μιας γυναίκας σε κάποιο από τα ανώτερα ή ανώτατα αξιώματα μιας χώρας, δεν θα αποτελεί πια είδηση. Μέχρι τότε, ας γιορτάσουμε για εκείνες που τα κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι παρακάτω γυναίκες έγραψαν ιστορία εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ιανουάριος

Καμάλα Χάρις

Όταν η Χάρις ορκιζόταν στη Βίβλο στις 20 Ιανουαρίου 2021, έγραφε ιστορία σε τρεις κατηγορίες: ορκίστηκε ως η πρώτη μαύρη, η πρώτη Αμερικανίδα νοτιοασιασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος. Πριν από την πανδημία, η έλλειψη ισότητας των δύο φύλων στην πολιτική σήμαινε ότι η πολιτική ενδυνάμωση είχε να καλύψει ένα χάσμα χάους 75% ως προς το φύλο, και το μεγαλύτερο χάσμα στους τέσσερις υπο-δείκτες στην Παγκόσμια Έκθεση για το Φύλο το 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία. Επειδή κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες», είχε πει η Χάρις μετά την εκλογή της τον Νοέμβριο.

Αμάντα Γκορμαν

Η Κάμαλα Χάρις δεν ήταν η μόνη γυναίκα που έγραψε ιστορία εκείνη την ημέρα στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο. Μοιράστηκε τη σκηνή με την 22χρονη Αμάντα Γκόρμαν , τιμημένη με το πρώτο βραβείο νέου ποιητή της χώρας της – η οποία έγινε και η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε σε ορκωμοσία προέδρου των ΗΠΑ. Η Γκόρμαν θα έγραφε ξανά ιστορία τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η πρώτη ποιήτρια που συμμετείχε στο Super Bowl, διαβάζοντας το ποίημά της «Chorus of the Captains». Σήμερα, 8 Μαρτίου, θα παρακολουθήσει μια διεθνή συνομιλία για την Ημέρα της Γυναίκας που θα πραγματοποιήσει η Χίλαρι Κλίντον με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Κάγια Κάλας

Μία εβδομάδα αφότου η Χάρις μπήκε στα βιβλία ιστορίας, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Κάγια Κάλας έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας. Η χώρα της Βαλτικής έχει πλέον και γυναίκα πρωθυπουργό και γυναίκα πρόεδρο.

Φεβρουάριος

Ζάρα Μοχάμεντ

Την 1η Φεβρουαρίου, η Ζάρα Μοχάμεντ έγινε η πρώτη γυναίκα – και ούσα μόλις 29 ετών, το νεότερο άτομο – που εκλέχθηκε ποτέ ως Γενικός Γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, που είναι και το μεγαλύτερο μουσουλμανικό αντιπροσωπευτικό σώμα του έθνους. Όπως είπε, ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. «Νομίζω ότι μερικές φορές οι γυναίκες διστάζουν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, παρόλο που είναι περισσότερο από ικανές να το πράξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σάρα Τόμας

Το Super Bowl, στις 7 Φεβρουαρίου, συμπεριέλαβε πολλές γυναικείες πρωτιές, με την Αμάντα Γκόρμαν να είναι η πρώτη ποιήτρια και η Σάρα Τόμας να είναι η πρώτη γυναίκα που σφύριξε ποτέ ως διαιτητής. Παράλληλα, οι βοηθοί προπονήτριες των Tampa Bay Buccaneers Μάραλ Χαβαντιφάρκαι Λόρτι Λόκουστ έγιναν οι πρώτες γυναίκες προπονήτριες που κερδίζουν έναν τίτλο στο Super Bowl. «Ποτέ δεν σκέφτηκα καθόλου να είμαι η πρώτη σε κάτι από όλα αυτά, αλλά γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχω όχι μόνο στην κόρη μου, αλλά και στα νεαρά κορίτσια, στις γυναίκες παντού – και στους νέους άνδρες και στους άνδρες – αναγνωρίζω ότι είναι αξιοσημείωτο», είπε η Τόμας.

Γουίτνεϊ Γουλφ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Bumble, εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμας γνωριμιών έγινε στα 31 της η νεότερη γυναίκα που έχει ιδρύσει εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. «Αυτό θα πρέπει απλώς να χρησιμεύσει ως παράδειγμα ότι όλα είναι δυνατά και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που παραδίδω το σκήπτρο στην επόμενη γυναίκα ώστε να με ξεπεράσει ως ακόμη νεότερη», δήλωσε η Γουλφ, που είναι μητέρα ενός παιδιού ενός έτους, μιλώντας στο CNBC.

Μοναχή Ναταλί Μπεκάρτ

Η 11η Φεβρουαρίου ήταν επίσης μια σημαντική ημέρα για την πρόοδο της ισότητας των φύλων, αυτή τη φορά στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Γνωστή ως «η μοναχή της ιστιοπλοΐας» για την αγάπη της στη ναυσιπλοΐα και τις θάλασσες, η Γαλλίδα Ναταλί Μπεκάρτ, έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο ως αναπληρώτρια γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει και δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις, κάτι που έχουν ζητήσει πολλές γυναίκες. «Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σημάδι και μια πολύ προφητική επιλογή από τον Πάπα Φραγκίσκο», είπε στους δημοσιογράφους. «Ελπίζω επίσης να δείχνει μια στιβαρή αλλαγή», πρόσθεσε.

Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα

Στις 15 Φεβρουαρίου, η πρώην υπουργός Οικονομικών στη Νιγηρία επιλέχθηκε ομόφωνα από τα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να είναι η νέα γενική διεθύντριά του – καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα και την πρώτη Αφρικανή που ορίστηκε ποτέ στη συγκεκριμένη θέση. Η Οκόντζο-Ιουεάλα αναλαμβάνει σε μια δύσκολη στιγμή για τον ΠΟΕ.

Σέικο Χασιμότο

Η Σέικο Χασιμότο, πρώην υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, ανέλαβε τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόεδρος του Τόκιο 2020, αφού ο προκάτοχός της, Γιοσιχίρο Μόρι, παραιτήθηκε μετά την εναντίον του κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια, έχοντας δηλώσει μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες «μιλάνε πάρα πολύ». Μόνο πέντε από τα 24 μέλη της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι γυναίκες. Η Χασίμοτο είναι επτά φορές Ολυμπιονίκης και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μέτρα του πατινάζ ταχύτητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αλμπερτβιλ (1992), ενώ ήταν και πρωταθλήτρια στην ποδηλασία.

Τζασμίν Χάρισον

Όταν τα κουπιά της άγγιξαν την ακτή της Αντίγκουα στις 20 Φεβρουαρίου, μετά από 70 μέρες στη θάλασσα, η 21χρονη Τζασμίν Χάρισον έγινε η νεότερη γυναίκα που κωπηλάτησε μόνη της στον Ατλαντικό.

Κλόε Ζάο

Στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών στις 28 Φεβρουαρίου, η Ζάο έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής και μόλις η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε ποτέ το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, για την ταινία Nomadland. Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η πρώτη γυναίκα που είχε κερδίσει το βραβείο, έδωσε συγχαρητήρια στην Ζάο, η οποία γεννήθηκε στο Πεκίνο, γράφοντας στο Twitter: «Ήρθε η ώρα!».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr