Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Οικονομίας του Κιέλου (IfW), η γερμανική οικονομία θα έχει απώλειες άνω των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

«Οι απώλειες της οικονομικής παραγωγής που σχετίζονται με την κρίση του κοροναϊού θα ανέλθουν συνολικά σε περισσότερα από 390 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και το 2021», ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW) του Κιέλου.

Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 6,8% φέτος, όσο ποτέ άλλοτε δηλαδή από την ίδρυση την Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Τώρα μπαίνουμε σε μια βαθιά οικονομική ύφεση 6,3% έως 7% κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, όσον αφορά την πανδημία του ιού, δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα», είπε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η νέα οικονομολόγος της επιτροπής σοφών Βερόνικα Γκρίμ.

Οι ερευνητές του Κιέλου εκτιμούν ότι «η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ναι μεν είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, αλλά με τα μέτρα χαλάρωσης που ξεκίνησαν τον Μάιο, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν γρήγορα ορισμένες από τις απώλειες της παραγωγής τους, ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη από την κρίση θα πάρει λίγο χρόνο».

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας οι εξαγωγές

Και τούτο διότι «η Αχίλλειος πτέρνα για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας είναι οι εξαγωγές. Για παράδειγμα, σημαντικές χώρες-πελάτες οι οποίες επηρεάσθηκαν οικονομικά περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού από τη Γερμανία, γι ‘αυτό και οι εξαγωγές προς αυτές θα αυξάνονται σταδιακά. Το επόμενο έτος, όμως, το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, κατά 6,3%», δήλωσαν στην FAZ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr