Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ κάλεσε τους πετρελαιοπαραγωγούς της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ να μειώσουν τη διαφορά ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις τους, ενώ οι τιμές ανήλθαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κλάδου στο Κάιρο, που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, ο Μπιρόλ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση των αγορών αερίου στην Ευρώπη δεν βοηθά κανένα. Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν στα αραβικά στην κρατική τηλεόραση.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από επτά χρόνια, λόγω των φόβων ότι μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που θα διαταράξουν στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου.

Μέτριες αυξήσεις της παραγωγής

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των παραγωγών-συμμάχων του, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία, συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να εμείνουν στις μέτριες αυξήσεις της παραγωγής, καθώς χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην παραγωγή που εισήχθησαν στον αποκορύφωμα της πανδημίας όταν κατέρρευσε η ζήτηση.

Καθώς αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ πασχίζουν να αυξήσουν την παραγωγή ύστερα από χρόνια υποεπενδύσεων, η συμμαχία δεν έχει πετύχει τις υποσχεθείσες μηνιαίες αυξήσεις παραγωγής των 400.000 βαρελιών την ημέρα. Η IEA ανέφερε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της ότι η διαφορά μεταξύ του στόχου και της πραγματικής παραγωγής διευρύνθηκε στα 900.000 βαρέλια την ημέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: in.gr