Η Ιαπωνία κήρυξε την Παρασκευή – για τρίτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού. Τα μέτρα σε περιοχές της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, μέχρι στιγμής απέτυχαν να περιορίσουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από μια μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Πόσο, όμως, διαφέρει η τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις δύο προηγούμενες, ποια μέτρα περιλαμβάνονται και κατά πόσο η Ιαπωνία μπορεί να ελέγξει τις λοιμώξεις πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, τον Ιούλιο;

H κατάσταση στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, με περίπου 550.000 κρούσματα και λιγότερους από 10.000 θανάτους, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες, αν και δεν είναι τόσο καλή σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ασίας. Επίσης, δεν έχει επιβάλει κανένα σκληρό lockdown.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν για λίγο το Μάρτιο, αλλά έκτοτε έχουν αυξηθεί πάνω από πέντε φορές για να υπερβούν τις 5.000 την Τετάρτη. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποίησαν ότι μια νέα παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε νωρίτερα στη Βρετανία, εξαπλώνεται ταχέως μεταξύ των νεότερων ατόμων σε γραφεία και αίθουσες διδασκαλίας, προκαλώντας πιο σοβαρές περιπτώσεις, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία και διαταράσσοντας την τακτική ιατρική περίθαλψη.

Τα τεστ παραμένουν ανεπαρκή, παρά τις εκκλήσεις για αύξησή τους μετά τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν.

Σε ποιες περιοχές έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλύπτει το Τόκιο και τις δυτικές μητροπόλεις της Οζάκα, του Κιότο και του Χόγκο, όπου φιλοξενείται περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιαπωνίας των 126 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο περιορισμός των 17 ημερών αρχίζει την Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, λίγο μετά το τέλος των διακοπών της «χρυσής εβδομάδας» της Ιαπωνίας.

Το τέλος του νέου περιορισμού, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στην Ιαπωνία, στα μέσα Μαΐου, οδήγησε σε κριτική ότι η κυβέρνηση θέτει το Ολυμπιακό πρόγραμμα πάνω από την υγεία των ανθρώπων.

Πού αποσκοπεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενισχύθηκαν βάσει ενός νόμου που αναθεωρήθηκε τον Φεβρουάριο και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει τώρα στους νομαρχιακούς διοικητές των περιοχών να εκδίδουν δεσμευτικές εντολές για τις επιχειρήσεις, συντομεύοντας τις ώρες λειτουργίας ή το κλείσιμό τους, με αντάλλαγμα την ημερήσια αποζημίωση έως 200.000 γιεν (1.850 δολάρια).

Παράλληλα, έχει οριστεί επιβολή προστίμων έως 300.000 γιεν (2.780 δολαρια) για τους παραβάτες.

Τι αλλάζει

Θα κλείσουν πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοόλ, καθώς και θέατρα και μουσεία.

Τα εστιατόρια που δεν σερβίρουν αλκοόλ και οι δημόσιες συγκοινωνίες καλούνται να κατεβάζουν ρολά νωρίς.

Τα παντοπωλεία και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια καλούνται να επιστρέψουν στα διαδικτυακά μαθήματα.

Η τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι παρόμοια με την πρώτη πριν από ένα χρόνο και πιο δύσκολη από τη δεύτερη του Ιανουαρίου.

Πλέον, ζητείται από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους, να εργάζονται από το σπίτι και να διατηρούν τη μάσκα και άλλα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, παραμένουν μη υποχρεωτικά αιτήματα.

Οι ειδικοί ανησυχούν εάν τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, καθώς πολλοί άνθρωποι κουράζονται όλο και περισσότερο από τους περιορισμούς και γίνονται λιγότερο συνεργάσιμοι, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα τρέχοντα αιτήματα κοινωνικής απόστασης στο Τόκιο, την Οζάκα και σε άλλες περιοχές από τις αρχές του μήνα.

Πώς επιδρά στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και η κυβέρνηση έχουν επαναλάβει την αποφασιστικότητά τους να πραγματοποιήσουν το διάστημα 23 Ιουλίου-8 Αυγούστου τους Αγώνες, τη στιγμή που η πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει την ακύρωση ή την περαιτέρω αναβολή τους.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε την αναδρομολόγηση της Λαμπαδηδρομίας, μετά την έναρξη της 25ης Μαρτίου στη Φουκουσίμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την απόφαση της ΔΟΕ για τη διεξαγωγή των Αγώνων και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών.

Ο εμβολιασμός στην Ιαπωνία

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Ιαπωνίας υστερεί και έχει περιορισμένο εφοδιασμό στα εισαγόμενα εμβόλια, ενώ οι προσπάθειές της να αναπτύξει δικά της βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Οι εμβολιασμοί άρχισαν στα μέσα Φεβρουαρίου και κάλυψαν μόνο το 1% του ιαπωνικού λαού.

Η ταχεία άνοδος των νέων ασθενών στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει ανησυχία για περαιτέρω έλλειψη προσωπικού και επιβράδυνση των εμβολιασμών.

Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους, ή θα ακυρωθούν, στο χειρότερο σενάριο.

Επίσης, οι διοργανωτές ανέβαλαν την απόφαση για την παρουσία θεατών ή όχι, έως τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr