Η Βόρεια Μακεδονία ίσως γίνει η πρώτη Βαλκανική χώρα που θα επιτρέψει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρει το Balkan Insight, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έχει το Άμστερνταμ ως πρότυπο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας σε καφετέριες και χώρους φιλοξενίας στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια και σε άλλα τουριστικά σημεία, όπως η παραλίμνια πόλη της Οχρίδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η ιδέα είναι να επιτρέπεται η κατανάλωση μαριχουάνας σε καφετέριες, τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες, και σε τουριστικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων, εάν σέβονται ορισμένα πρότυπα αερισμού, απόδειξη προέλευσης της μαριχουάνας και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Ζάεφ.

Το τελικό νομοσχέδιο θα εξαρτηθεί από τη δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική χρήση

Από το 2016 πωλείται στα φαρμακεία μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. Υπάρχουν 57 μονάδες παραγωγής κάνναβης στη χώρα ανάμεσά τους και μια γερμανική-πολωνική επένδυση.

Ο απεσταλμένος του euronews, Borjan Jovanovski στα Σκόπια μεταδίδει: «Αυτά τα δεντρύλλια, που πρόσφατα αναταξινομήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη ως λιγότερο επικίνδυνα οπιούχα, αναπτύσσονται σε άμεση γειτνίαση με τα Σκόπια αναμένοντας από το Κοινοβούλιο να αποφασίσει για το εύρος της χρήσης τους στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με τον Ζλάτκο Κεσκόβσκι, διευθυντή της μονάδας: «Περιμένουμε την αλλαγή του νόμου που συζητείται περισσότερο από δύο χρόνια ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να εξάγουμε τον άνθο της κάνναβης ως τελικό προϊόν».

Οι απαιτήσεις των παρασκευαστών κάνναβης για ιατρική χρήση υποστηρίχθηκαν από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν τη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση. Οι εκτιμήσεις του επιχειρηματικού τομέα δείχνουν ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέψουν ευρύτερη χρήση της μαριχουάνας θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Νομίζω γενικά, εάν η αγορά νομιμοποιηθεί με τους τουρίστες που θα είναι εδώ για να τη χρησιμοποιήσουν η χώρα θα έχει αντίκτυπο περίπου 100.000. 000 ευρώ ετησίως μόνο από τη νομιμοποίηση».

Η Κροατία νωρίτερα αυτό το έτος σε νομοσχέδιο προτείνει την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το νομοσχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της δημόσιας συζήτησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr