Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις με μία σειρά ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα, η Αθήνα επιχειρεί μέσω της διπλωματίας να χτίσει συμμαχίες και να διεθνοποιήσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που επιχειρείται από την Άγκυρα.

Λίγη ώρα μετά τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ , ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις εξελίξεις στην   Ανατολική Μεσόγειο και την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Για την τουρκική προκλητικότητα είχε μιλήσει και μέσω τηλεδιάσκεψης με τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel καθώς οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές της Ελλάδας.

Οι τελευταίες προκλήσεις από πλευράς, με τις Navtex νότια της Κρήτης αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων φανερώνουν τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας και την προσπάθειά της να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ευθείες απειλές Ακάρ

Στον απόηχο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ακάρ υποστήριξε πως «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας».

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε ‘ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε’» τόνισε, εξαπολύοντας απειλές.

«Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε» τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, δείχνοντας έτσι πως εννοεί η γειτονική χώρα τον διάλογο.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις – απάντηση στον Νίκο Δένδια και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τον Έβρο, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Επιστρατεύοντας τα fake news, κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύψει κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο». Κάνοντας προσωπική επίθεση στο Νίκο Δένδια έστρεψε τα βέλη του και κατά του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς τον… «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

«Τα σχόλια από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωση ο Ακσόι.

«Η  Επιτροπή της ΕΕ γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη»» συνέχισε ο τούρκος διπλωμάτης.

Το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει ενοχληθεί από τις δηλώσεις υποστήριξης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιοζέφ Μπορέλ ο οποίος ανέφερε ότι  τα σύνορα της Ελλάδας, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε πρόσφατα στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων.

Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Πηγή: in.gr