Το είπαν και το έκαναν. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε υποσχεθεί στους φανατικούς ψηφοφόρους της να αλλάξει τη νομοθεσία για το οικογενειακό δίκαιο, προχωρώντας σε μία ακόμη ενέργεια που την φέρνει πιο μακριά από την Ευρώπη και την προσδένει πιο στενά στην τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Το κυβερνόν κόμμα Fidesz προώθησε, λοιπόν, στο κοινοβούλιο σχετικές τροποποιήσεις του συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν την Τρίτη. Τροποποιήσεις που ισοδυναμούν με αρκετά βήματα προς τα πίσω – προς την κατεύθυνση του ολοκληρωτισμού και του Μεσαίωνα.

Μία από τις πλέον επίμαχες αλλαγές αφορά στο ποιοι έχουν το δικαίωμα να γίνονται και να ονομάζονται επισήμως γονείς – ανεξαρτήτως, φυσικά, από το πώς οι ίδιοι αισθάνονται και τι επιθυμούν. Έτσι, το σύνταγμα ορίζει πλέον ρητά ότι «η μητέρα είναι μια γυναίκα και ο πατέρας ένας άνδρας» – κάτι που σημαίνει, πολύ πρακτικά, πως τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μέλη της κοινότητας των LGBTQ στερούνται του στοιχειώδους δικαιώματος να συγκροτήσουν οικογένεια, να φροντίσουν και να μεγαλώσουν παιδιά.

«Η Ουγγαρία προστατεύει το δικαίωμα των παιδιών να ορίζουν την ταυτότητά τους βάσει του φύλου τους κατά τη γέννησή τους και ορίζει ένα πλαίσιο ανάπτυξής τους όπως ορίζουν οι αρχές της συνταγματικής ταυτότητας της Ουγγαρίας και του χριστιανικού πολιτισμού», σημειώνεται επίσης στο νέο άρθρο του συντάγματος.

Ε, όχι και ίσοι μισθοί!

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, δεν δίστασαν να πάνε ακόμη πιο πέρα. Όπως, για παράδειγμα, η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα Οικογένειας, Καταλίν Νόβακ, η οποία – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euroctiv, την Δευτέρα «ανέβασε» ένα βίντεο με το οποίο υποστηρίζει ουσιαστικά πως δεν υπάρχει ανάγκη η αμοιβή ανδρών και γυναικών να είναι ισότιμη και να ορίζεται από την εργασία και όχι από το φύλο τους.

«Μην πιστεύετε ότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας πρέπει να συγκρινόμαστε με τους άλλους γύρω μας και να έχουμε τουλάχιστον το ίδιο πόστο ή τουλάχιστον τον ίδιο μισθό με αυτούς», εμφανίζεται να λέει η Νόβακ.

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν νέες εντάσεις και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου παραμένει το Fidesz. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εδώ και καιρό ασκούνται πιέσεις από άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να αποβληθεί από αυτήν το ουγγρικό κυβερνόν κόμμα, «Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει το Fidesz για να δείτε όλοι σας ότι απλώς δεν ταιριάζουν στην οικογένειά μας;», έγραψε στο Twitter ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά την Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ΕΡΡ, Μάνφρεντ Βέμπερ, να τηρούν εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες. Δεν είναι τυχαίο που και ο ίδιος ο Όρμπαν προσπαθεί να βρει μια μέση λύση και έχει προτείνει στον Βέμπερ τη δημιουργία μιας υπο-ομάδας εντός του ΕΛΚ, η οποία θα στεγάσει το κόμμα του και όσους συμφωνούν μαζί του.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει δεκτό, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και να επιταχυνθούν οι – κατά πολλούς αναπόφευκτες – πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr