Η Νιγηρία υιοθετεί ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, το eNaira, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής από άποψη ΑΕΠ και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους), ακολουθεί τα βήματα της Γκάνας, η οποία που δοκιμάζει από τον Σεπτέμβριο το e-Cedi ως νέο μέσο συναλλαγών.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας δήλωσε πως το ψηφιακό νόμισμα θα βελτιώσει το διασυνοριακό εμπόριο, θα ενθαρρύνει τις μεταφορές κεφαλαίων και θα επιτρέψει την οικονομική συμμετοχή ανθρώπων εκτός της επίσημης οικονομίας.

Το ψηφιακό νόμισμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί επίσημα την 1η Οκτωβρίου, όμως η Κεντρική Τράπεζα ανέβαλε την εισαγωγή του, επικαλούμενη τους εορτασμούς για την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Τα κρυπτονομίσματα ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νιγηρία, η οποία κατατάχθηκε το 2020 ως η τρίτη χώρα στη χρήση εικονικών νομισμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε έρευνα του ειδικευμένου γραφείου ερευνών Statista.

Με τα κρυπτονομίσματα οι Νιγηριανοί προσπαθούν κυρίως να αποφύγουν τη συνεχή υποτίμηση του νάιρα τα τελευταία χρόνια. Τα κρυπτονομίσματα διευκολύνουν εξάλλου την αποστολή χρημάτων από τη διασπορά ή την εξαγωγή αποταμιεύσεων τους από τη χώρα.

Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, τις CBDC, προκειμένου να ανταγωνιστούν τα κρυπτονομίσματα που ξεφεύγουν από τον κρατικό έλεγχο ή τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

Πέρυσι, η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσίασε δοκιμαστική εκδοχή ενός ψηφιακού νομίσματος. Έκτοτε, τουλάχιστον πέντε ακόμα χώρες παρουσίασαν εικονικά νομίσματα, σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Πηγή: in.gr