Η απόφαση του BBC να απομακρύνει τον Γκάρι Λίνεκερ από την ιστορική αθλητική εκπομπή «Match of the Day» έχει προκαλέσει σάλο. Η Mirror οργάνωσε καμπάνια για την επιστροφή του. Μέχρι στιγμής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το να σπάσει το φράγμα των 200.000 υπογραφών.

Ήταν τα επικριτικά σχόλια του Γκάρι Λίνεκερ για την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τους μετανάστες που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου Γκάρι Λίνεκερ, μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media, σχολίασε πως τα κυβερνητικά σχέδια για μη παροχή ασύλου στους μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της χώρας, είναι παρόμοια με εκείνα των Ναζί της δεκαετίας του ’30.

Μετά τις υπουργικές αντιδράσεις, η διοίκηση του BBC αποφάσισε να τον απομακρύνει από την εκπομπή. Και αυτό μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία για το τι θα γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καμπάνια της Mirror για τον Λίνεκερ

Στην καμπάνια για επιστροφή του που δημιούργησε η Mirror και απευθύνει στο BBC σημειώνεται πως θα έπρεπε να μπορεί να μοιράζεται τις προσωπικές του απόψεις για την επικαιρότητα.

Είναι αρκετά πρόσωπα του BBC που έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς αμφιλεγόμενες απόψεις στα social media. Χωρίς όμως να δεχτούν κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του BBC, Richard Sharp, παραμένει στη θέση του. Και αυτό παρά το γεγονός πως βοήθησε στη διευθέτηση ενός δανείου 800.000 λιρών για τον πρώην πρωθυπουργό των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον.

Η Mirror, όπως υπογραμίζει στην καμπάνια που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, υποστηρίζει ότι ο Γκάρι Λίνεκερ θα πρέπει να επιστρέψει στις οθόνες το συντομότερο δυνατό.

Και γιατί είναι σημαντική η επιστροφή του; Έξω από την έδρα του BBC στο Λονδίνο υπάρχει άγαλμα του συγγραφέα George Orwell. «Αν η ελευθερία σημαίνει κάτι, σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν». Λέξεις που αναγράφονται στο άγαλμα του διάσημου συγγραφέα.

Σε μια σειρά από tweets, ο Γκάρι Λίνεκερ έκανε ακριβώς αυτό. Είπε στην κυβέρνηση πως οι πολιτικές της για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι σκληρές και απάνθρωπες.

Αντί να δεχτούν πως ο ανεξάρτητος αθλητικός παρουσιαστής μιλούσε από θέση γνήσιας συμπόνιας, δεξιοί βουλευτές ζήτησαν αμέσως την απομάκρυνσή του από το BBC.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα έπρεπε να έχει ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτόν τον όχλο.

«Άνανδρο και υποκριτικό»

Αν εκτιμά την ελευθερία του λόγου και, πάνω απ’ όλα, αν εκτιμά την ανεξαρτησία του, θα έπρεπε να είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα του Γκάρι Λίνεκερ. Το δικαίωμα του να εκφράζει απόψεις που μπορεί να είναι δυσάρεστες για άλλους.

Το BBC υπονόμευσε τη φήμη του για αμεροληψία. Υπέκυψε στις απαιτήσεις του δεξιού Τύπου και των φωνακλάδων βουλευτών των Συντηρητικών.

Η απομάκρυνση του Γκάρι Λίνεκερ από τον αέρα δεν είναι μόνο άνανδρη αλλά και υποκριτική. Ο πρόεδρος του BBC συνέβαλε στη διευκόλυνση της εγγύησης δανείου για τον Μπόρις Τζόνσον.

Άλλοι παρουσιαστές δεν έχουν φιμωθεί παρά το γεγονός ότι εκφράζουν δεξιές απόψεις. Η Mirror ξεκίνησε καμπάνια που ζητά την επιστροφή του Γκάρι Λίνεκερ. Καλούμε όποιον εκτιμά την ελευθερία και την ελευθερία λόγου να την υπογράψει.

Πηγή: in.gr