Η Κίνα καλεί «όλες τις πλευρές» να δείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε ανησυχία για την σημερινή κατάσταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν όταν ρωτήθηκε για τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Χθες, Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν Hwasong-17, έναν τεράστιο νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, σε δοκιμή, για την οποία ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι είχε στόχο να δείξει την ισχύ της πυρηνικής δύναμης της Πιονγκγιάνγκ και να αποτρέψει οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης Βόρεια Κορέα: Παγκόσμια ανησυχία από εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, την επομένη της εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με την οποία η Πιονγκγιάνγκ έβαλε τέλος στο μορατόριο το είχε κηρύξει μονομερώς το 2017-2018 και εφάρμοζε μέχρι τώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη «καταδίκασαν» χθες «σθεναρά», διά χειλέων του Γενικού τους Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, τη δοκιμή αυτή. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αλβανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ζήτησαν να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΣΑ γι’ αυτή. Θα αρχίσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 21:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.

«Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη ΛΔ Κορέας να απόσχει από περαιτέρω αντιπαραγωγικές ενέργειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο κ. Γκουτέρες «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να αναζητηθεί ειρηνική και διπλωματική λύση ενόψει  της πλήρους και επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης Γαλλία: Απαντά… στη Ρωσία με εκτόξευση από Rafale υπερηχητικού πυρηνικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Πέμπτη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που κατέπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν επιβεβαίωσε κατόπιν ότι ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε από την Πιονγκγιάνγκ προς ανατολική κατεύθυνση, τη Θάλασσα της Κορέας -ή Θάλασσα της Ιαπωνίας-, ήταν όντως ICBM.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τηρούσε από τα τέλη του 2017 μέχρι χθες μορατόριο στις εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου. Στα τέλη του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς είχαν προχωρήσει σε δοκιμή ICBM νέου τύπου, του Hwasong-15, που μπορεί να μεταφέρει «εξαιρετικά μεγάλη κεφαλή» και είναι ικανός να πλήξει όλη την επικράτεια των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Όπως και ο προκάτοχός του, ο Hwasong-14, ο ICBM αυτός σχεδιάστηκε για να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Τότε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τη χώρα του πυρηνική δύναμη.

Στα τέλη Απριλίου του 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισημοποιούσε το μορατόριο στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι των προγραμμάτων ανάπτυξής τους είχαν πλέον επιτευχθεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr