Στην ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Κομισιόν, έχει εμβολιαστεί ήδη πάνω από το 50% των ενηλίκων, τουλάχιστον με μία δόση. Παράλληλα, υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων σε όλες σχεδόν τις χώρες – έχουν διανεμηθεί δόσεις που επαρκούν για πλήρη εμβολιασμό άνω του 70% των 450 εκατ. ευρωπαίων πολιτών -, με αποτέλεσμα ο καθένας και η καθεμία να είναι σε θέση να κλείσει εύκολα ραντεβού και να εμβολιαστεί σχετικά άμεσα στις υπάρχουσες δομές. Ακόμα και εάν είναι έφηβος ή έφηβη, μια και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει δώσει την έγκρισή του για χρήση συγκεκριμένων εμβολίων m-RNA και στις μικρές ηλικίες, άνω των 12 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, παρά την εντατική εκστρατεία των κυβερνήσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αύξηση του ρυθμού σε μια σειρά χώρες μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, είναι φανερό ότι επικρατεί ανησυχία για το κατά πόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εφικτοί. Με άλλα λόγια, για το εάν έως τις αρχές του φθινοπώρου θα έχει επιτευχθεί το ποσοστό που εκτιμάται ότι, σε συνδυασμό και με τους ήδη νοσήσαντες, θα διασφαλίσει την επιθυμητή «συλλογική ανοσία» – κάτι που, με τη σειρά του, θα περιορίσει και τη δυνατότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Ο «σκληρός πυρήνας»

Οσο για την πηγή της παραπάνω ανησυχίας, με την πρώτη ματιά φαίνεται πως δεν είναι άλλη από τον κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αριθμό των Ευρωπαίων οι οποίοι εξακολουθούν να δηλώνουν επιφυλακτικοί και να αναβάλλουν ή ακόμα και να αρνούνται τον εμβολιασμό τους. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ειδικοί, δημιουργείται ένας «σκληρός πυρήνας» που αποδεικνύεται δύσκολο να σπάσει – ενώ αρκετοί δεν κρύβουν τον φόβο τους για το ενδεχόμενο η σταδιακή υιοθέτηση της υποχρεωτικότητας να οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα.

«Στην πραγματικότητα, βρίσκουμε απέναντί μας μια γυάλινη οροφή. Ετσι, προσπαθούμε καθημερινά να βρούμε νέες ιδέες και τα καλά νέα είναι ότι εσχάτως βλέπουμε να υπάρχει μια αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται» δήλωνε χαρακτηριστικά πηγή του γαλλικού υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα. Πριν, δηλαδή, από το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και προκάλεσε νέα «έκρηξη» στα ραντεβού (περίπου 1 εκατομμύριο μέσα σε λίγες ώρες).

Υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα λόγος που δυσκολεύει τους στόχους που αφορούν τον εμβολιασμό: οι κοινωνικές ανισότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Μαρί Ζοφρέ-Ρουστίντ του ινστιτούτου Inserm, η βασική αιτία του μη εμβολιασμού μεγάλων ομάδων του πληθυσμού της Γαλλίας δεν πρέπει να αναζητηθεί στους «αρνητές» αλλά σε άλλους λόγους: στην πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα για ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών της επαρχίας και στο κόστος που συνεπάγεται η μετακίνηση, στο «ψηφιακό έλλειμμα» που καθιστά δύσκολο το κλείσιμο ραντεβού, ακόμα και στον φόβο αρκετών εργαζομένων (ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις) να ζητήσουν από τον εργοδότη την ειδική άδεια που προβλέπεται για να εμβολιαστούν.

Η Ευρώπη κάνει βήματα

Σε κάθε περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου και καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανοίγει πολλές «πόρτες» για τους κατόχους του, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται και (όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα του Reuters) το ποσοστό των «αρνητών» έχει μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, στη Γερμανία και στη Γαλλία, ενώ στις 19 Απριλίου οι «απρόθυμοι» να εμβολιαστούν αντιστοιχούσαν στο 40% και στο 41% του συνολικού πληθυσμού, στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό τους είχε μειωθεί στο 26% και στο 27% αντιστοίχως. Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά άλλων χωρών: 17% για την Ιταλία και 12% για την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στην Ευρώπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις, το ίδιο διάστημα το ποσοστό των «αρνητών» κατέγραψε οριακή μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες (από το 34% στο 31%, αποδεικνύοντας και την επιρροή των «τραμπιστών»), στην Αυστραλία (από το 41% στο 35%) και κυρίως στη Ρωσία, η οποία κατέχει τον θλιβερό τίτλο του… πρωταθλητή στον συγκεκριμένο τομέα: το 52% των πολιτών της φέρεται να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, ποσοστό που είναι σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το 53% στα μέσα Απριλίου.

Η μάχη σίγουρα δεν έχει τελειώσει και ούτε πρόκειται να τελειώσει σύντομα και εύκολα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr