Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision θα γίνει φέτος το σκηνικό ενός ασυνήθιστου πειράματος για την διασπορά του κοροναϊού, με τους θεατές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο πριν προσέλθουν στις πρόβες και τον τελικό.

Η Ολλανδία, η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση, αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του Απριλίου αν η Eurovision του Ρότερνταμ θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Fieldlab, μιας ερευνητικής προσπάθειας που έχει ήδη πραγματοποιήσει 19 ανάλογα πειράματα σε μικρότερη κλίμακα.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, έως και 3.500 θεατές θα επιτρέπονται κάθε φορά σε εννέα πρόβες, στους ημιτελικούς και στον τελικό στα τέλη Μαΐου, αφού πρώτα επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ. Μάσκες και τήρηση αποστάσεων δεν απαιτούνται. Απλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επαναλάβουν τον μοριακό έλεγχο μερικές μέρες αργότερα και να ενημερώσουν τους διοργανωτές για το αποτέλεσμα, αναφέρουν οι NL Times.

Η σειρά πειραμάτων FieldLab («Εργαστήριο Πεδίου») οργανώθηκε από την ολλανδική βιομηχανία θεαμάτων σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και την ολλανδική κυβέρνηση.

Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι το πείραμα δεν είναι καλή ιδέα, δεδομένου ότι τα κρούσματα Covid-19 στην Ολλανδία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 24 Απριλίου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, η πόλη της Μπρέντα αναγκάστηκε να απαγορεύσει συναυλία με 10.000 θεατές μετά τη συλλογή υπογραφών από 300.000 κατοίκους που διαφωνούσαν με το σχέδιο.

Και την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 350 επιστήμονες στην Ολλανδία υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία κατήγγειλαν έλλειψη ελέγχου από ανεξάρτητους επιστήμονες, αδιαφανή σχεδιασμό και ηθικές παραβλέψεις.

«Οι βασικές συνθήκες και προδιαγραφές της επιστημονικής έρευνας δεν δείχνουν να πληρούνται» έγραφαν οι ερευνητές, προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κοροναϊού.

Τουλάχιστον 25 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό έπειτα από προηγούμενες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Fieldlab, όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Λετονίας με 5.000 θεατές.

Ωστόσο οι ερευνητές του Fieldlab δεν εκτιμά τον κίνδυνο μετάδοσης με βάση τον απόλυτο αριθμό των περιστατικών, αλλά με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης: στόχος της προσπάθειας είναι να υπολογιστεί αν τα μοριακά τεστ και η αύξηση του εξαερισμού μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ένα κρούσμα ανά 100.000, περίπου όσο ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κανείς όταν μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Οι πειραματικές διοργανώσεις δεν απαιτούσαν έγκριση από επιτροπή βιοηθικής επειδή δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό της ιατρικής έρευνας, έκρινε επιτροπή του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ.

Παρόλα αυτά, οι υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να τηρηθούν οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές επιστήμες στην Ολλανδία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Fieldab Ντένι Μπόρσμπουμ του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, επισημαίνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές και ότι τα εισιτήρια που σχεδιάζεται να διατεθούν θα ξεκαθαρίζουν ότι το Fieldlab δεν φέρει νομική ευθύνη για τυχόν κρούσματα Covid-19.

Μένει λοιπόν να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι θα λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κοινή γνώμη.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Eurovision θα αποδείξει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια εφόσον τηρούνται βασικά μέτρα.

Στη χειρότερη περίπτωση, η μεγάλη γιορτή του τραγουδιού θα γίνει μεγάλη γιορτή του κοροναϊού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr