Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θα υποχρεωθούν να αναφέρουν την «αναλογία πράσινων περιουσιακών στοιχείων» (GAR) ως βασικό μέτρο των φιλοπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων τους, έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA)

Καθώς η τάση των πράσινων επενδύσεων επιταχύνεται παγκοσμίως, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να προσφέρουν στους επενδυτές πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την έκθεση των τραπεζών σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους από καταιγίδες, πλημμύρες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

«Πιστεύω πως είναι η πρώτη φορά που μια ρυθμιστική αρχή ζητά τη δημοσιοποίηση της αναλογίας πράσινων περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε στο Reuters ο Πιρς Χάμπεβ, διευθυντής τραπεζικής, αγορών, καινοτομίας και καταναλωτών της EBA.

Το νέο πλαίσιο θα καθορίζει ποια περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμα.

Η πρόταση, η οποία τίθεται τη Δευτέρα σε δημόσιο διάλογο, κατατέθηκε έπειτα από ερώτημα της Κομισιόν προς την EBA σχετικά με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση από τις τράπεζες παραμέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

O δείκτης GAR θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση των τραπεζών, αρχής γενομένης το 2022 σύμφωνα με στοιχεία που καλύπτουν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr