Ο προσεχής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε ένα ακόμα βήμα χθες Τρίτη για να αποκτήσει σάρκα και οστά καθώς το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε – οριακά – το έγγραφο, και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα στήριξης που καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κοροναϊού στις οικονομίες των χωρών-μελών, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολυήμερη συζήτηση

Η Φινλανδία έγινε έτσι η 22η χώρα της ΕΕ που έδωσε πράσινο φως στο Ταμείο.

Τον Απρίλιο, ο θεσμός είχε σπείρει τον πανικό στις Βρυξέλλες, καθώς οι βουλευτές αποφάσισαν πως για να εγκριθεί το σχέδιο στήριξης θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με το φάσμα του παγώματος της συμφωνίας να προβάλει πλέον στον ορίζοντα.

Εντέλει, έπειτα από πολυήμερη συζήτηση, ο προϋπολογισμός και το Ταμείο εγκρίθηκαν από τη φινλανδική Βουλή με 134 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά. Χρειάζονταν 132 ψήφοι.

Η ΕΕ χαιρέτισε την εξέλιξη, η οποία σημαίνει πως απομένουν πέντε χώρες που εκκρεμεί να εγκρίνουν το πακέτο: η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παρότρυνε Βιέννη, Βουδαπέστη, Αμστερνταμ, Βαρσοβία και Βουκουρέστι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του Μαΐου.

Να εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις

Ωσπου να εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις και των 27 κρατών μελών, η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινού χρέους για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο.

Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, το Ελσίνκι προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει 5,8 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα από το 2028 ως το 2058 ενώ θα λάβει περίπου 2,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο την περίοδο 2021-2023.

Ο διάλογος στη φινλανδική Βουλή ήταν οξύς, με αρκετούς πολιτικούς να προειδοποιούν πως η χώρα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με ευρωπαϊκά αντίποινα εάν εμπόδιζε την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεν τα κατάφεραν οι δεξιοί λαϊκιστές

Δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη χώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεξιοί λαϊκιστές ενδέχεται να ενισχυθούν διαλαλώντας τον ευρωσκεπτικισμό τους.

Είναι μάλλον χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του διαλόγου, το λαϊκιστικό-εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών, το πρώην κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, πέτυχε να αναβληθεί η ψηφοφορία για μία εβδομάδα, αλλά δεν κατάφερε, παρότι προσπάθησε, να την καθυστερήσει περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr