Η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων που ίσχυε σε βάρος της Κύπρου δεν έχει να κάνει με την Τουρκία ή στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, ξεκαθάρισε η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Κύπρο (φωτογραφία), η οποία είχε δηλώσει υπερήφανη για αυτήν την απόφαση.

Αφορά μη-φονικά όπλα

Η νέα δήλωση της πρεσβευτού των Ηνωμένων Πολιτειών Τζούντιθ Γκάρμπερ έγινε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή της με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Οπως μεταδίδει το philenews.com, η πρεσβευτής των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η απόφαση αφορά μη-φονικά όπλα (non-lethal weapons), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συστήματα που μπορεί να συμβάλουν στη συνεργασία των χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης προσώπων κλπ.

Τουρκικές αντιδράσεις και ρωσικές διευκολύνσεις

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις η Τζ. Γκάρμπερ σημείωσε πως η Τουρκία παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η Τζ. Γκάρμπερ σημείωσε ότι παραμένει η απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό της παροχής διευκολύνσεων προς ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον έκρινε αυτήν τη στιγμή ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να προχωρήσει στην απόφαση προσωρινής άρσης των περιορισμών για εξαγωγή μη-φονικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Τι έγραψε στο Twitter

«Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω πως η σχέση Ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβαθύνεται κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρεσβευτού» είχε σημειώσει προχθές με ανάρτησή της στο Twitter, η κα Γκάρμπερ, όταν έγινε γνωστή η απόφαση των ΗΠΑ για τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

»Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως η μη διάδοση, η εμπορία και οι απειλές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προσέθετε στο μήνυμά της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr