Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τον ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού κατά 40%, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν περιοχές της χώρας όπου ενθαρρύνθηκε η χρήση τους.

Μετά την υιοθέτηση των προστατευτικών μασκών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα καταστήματα της πόλης Τζένα στις 6 Απριλίου, οι νέες λοιμώξεις στο δημοτικό διαμέρισμα των 108,000 κατοίκων σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης πολιτείας της Θουριγγίας, αλλά και άλλες περιοχές της Γερμανίας υιοθέτησαν τη χρήση μάσκας μόλις λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα και παρ’ όλα αυτά ο φονικός ιός συνέχισε να εξαπλώνεται, σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο του Ινστιτούτου Εργασιακής Οικονομίας στη Βόννη.

Η έρευνα

Οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία της Τζένα πριν και μετά την 6η Απριλίου σε σχέση με τον σταθμισμένο μέσο όρο δείγματος κατοίκων άλλων γερμανικών πόλεων που παρουσιάζουν αντίστοιχα δημογραφικά χαρακτηριστικά, συστήματα δημόσιας υγείας και επίπεδα εξάπλωσης του κοροναϊού πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Από τη στιγμή που η Τζένα εισήγαγε την εκτεταμένη χρήση μάσκας, οι νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτού του είδους η επίδραση των μασκών φάνηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις περιπτώσεις μεγαλύτερων πόλεων της Γερμανίας που εξέτασαν οι συγγραφείς.

Οι μάσκες φαίνεται πως αποτελούν μια πολύ οικονομική μέθοδο ισοπέδωσης της καμπύλης της πανδημίας, τονίζουν οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Κλάους Βέλντε του πανεπιστημίου του Μάιντς. Το άρθρο φαίνεται πως αποτελεί την πρώτη ανάλυση που παραθέτει πρωτογενή στοιχεία για την ικανότητα των μασκών να ισοπεδώσουν την καμπύλη, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα ενδέχεται να διαφέρουν σε άλλες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται άλλοι τύποι μασκών, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, καλώντας σε περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η μελέτη συμπεριέλαβε διάφορους τύπους μασκών, καθώς οι γερμανικές αρχές δεν έχουν απαιτήσει τη χρήση συγκεκριμένου τύπου.

Πηγή: www.bloomberg.com

Πηγή: in.gr