Οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής των συνόρων θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, η μόνη πιθανότητα κατάργησης των συνόρων είναι μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στο non paper-φωτιά για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

Εντονες αντιδράσεις

Το επίμαχο non paper με τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια – ο δρόμος προς τα εμπρός», που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, φέρεται να το συνέταξε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και να το έστειλε τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες και σε πολλούς άλλους αποδέκτες.

Το έγγραφο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του γεγονότος ότι προτείνει την αλλαγή των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα, φέρεται να το παρέδωσε ο ίδιος ο Γιάνσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Γιάνσα δεν έχει σχολιάσει την εμφάνιση του εγγράφου στα μέσα ενημέρωσης, αρνήθηκε ωστόσο την ύπαρξή του.

Το non paper δημοσιεύθηκε στη σλοβενική ιστοσελίδα Necenzuriran και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θα βρει υποστήριξη»

«Οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και οποιαδήποτε τέτοια ιδέα δεν θα βρει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Triling» της TV24, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο ή όχι, η θέση του είναι από καιρό γνωστή.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τέτοιο έγγραφο και ότι δεν μπόρεσε να το δει.

Ο μοναδικός τρόπος αλλαγής συνόρων

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Ζάεφ, είναι κυρίαρχη χώρα και η ακεραιότητά της διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, αλλά και τη συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο Ζάεφ, είναι δυνατή μόνο με την έννοια της κατάργησής τους από τη στιγμή που οι βαλκανικές χώρες θα γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: joq-albania.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr