Η Toshiba ανακοίνωσε και επίσημα τα σχέδιά της για διαχωρισμό της σε τρεις εταιρικές οντότητες σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει μέρος των μετόχων οι οποίοι ζητούσαν ριζική αναδιαμόρφωση του ιαπωνικού κολοσσού μετά από χρόνια σκανδάλων.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μία σπάνια κίνηση σε μία που ακόμη κυριαρχείται από γιγαντιαίες εταιρείες. Παράλληλα, υπάρχει και μία αξιοσημείωτη σύμπτωση αφού την ίδια εβδομάδα με την Toshiba ανάλογες κινήσεις ανακοινώθηκαν από τις αμερικανικές General Electric και Johnson & Johnson.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει τη δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος για την ενέργεια και τις υποδομές, ενώ οι σκληροί δίσκοι και οι ημιαγωγοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του δεύτερου εταιρικού σχήματος. Η τρίτη εταιρική οντότητα θα αφορά τη διαχείριση του μεριδίου στην εταιρεία παραγωγής μνήμης flash Kioxia Holdings και μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων.

«Μετά από πολλή συζήτηση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η στρατηγική αναδιοργάνωση ήταν η καλύτερη επιλογή», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος Σατόσι Τσουνακάβα.

Το πλάνο που ανακοινώθηκε ουσιαστικά σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει αυτούς που η εταιρεία χαρακτηρίζει «ακτιβιστές-μετόχους» να πουλήσουν τα μερίδιά τους, αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. Ωστόσο, μεγαλομέτοχοι δεν αποκλείουν να υπάρξει αντίθεση και σε αυτό το σχέδιο με το αίτημα η εταιρεία βγει εκτός χρηματιστηρίου.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση ήλθε μετά το κλείσιμο του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, ωστόσο η τιμή της μετοχής της εταιρείας στην Φρανκφούρτη έπεσε στο άνοιγμα κατά 4%, υποδηλώνοντας τη δυσαρέσκεια των διεθνών επενδυτών. Αργότερα, η μετοχή ανέκτησε την αξία της ελαφρώς.

Πηγή: OT.gr

Πηγή: in.gr