Η Royal Dutch Shell, μια από τις πολυεθνικές που καθόρισε την πετρελαιοβιομηχανία, σταδιακά στρέφεται μακριά από τα ορυκτά καύσιμα που την έκαναν πλούσια αλλά παράλληλα επιδείνωσαν την κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σε υδρογονάνθρακες κορυφώθηκε πριν ξεσπάσει η πανδημία και σταδιακά θα πέσει για να δώσει τη θέση της σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Η Shell είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι σκοπεύει να έχει μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Το σχέδιο που παρουσιάζει τώρα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου προβλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 με 2 τοις εκατό το χρόνο.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική θα καταργήσει επτά από τα 13 διυλιστήριά της και θα περιορίσει την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ κατά 55% την επόμενη δεκαετία.

Αντίστοιχα σχέδια για μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν κι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Η βιομηχανία υδρογονανθράκων κατηγορείται ότι αργεί να λάβει μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, ειδικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού που προβλέπει ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας πρέπει να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι τα τέλη του αιώνα.

«Επιταχύνουμε τη στρατηγική μας για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να προσθέσουμε αξία για τους μετόχους, τους πελάτες μας και την κοινωνία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν φαν Μπόιρντεν.

Η εταιρεία σχεδιάζει ωστόσο να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου αερίου, βιοαιθανόλης και υδρογόνου αλλά και να αντισταθμίσει τις εκπομπές της με πράσινα έργα όπως οι αναδασώσεις, τα οποία θα χρηματοδοτεί με 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Από την πλευρά τους, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο της Shell δεν είναι αρκετά φιλόδοξο, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία πρέπει να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα.

Η Greenpeace επισήμανε ότι η Shell δεν θα προβεί σε απότομη μείωση της παραγωγής, αλλά απλά θα την αφήσει να πέσει καθώς η παγκόσμια οικονομία υιοθετεί πιο καθαρές ενεργειακές λύσεις.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αντιστάθμισης των εκπομπών με δενδροφυτεύσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr