Στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας για φιλοπεριβαλλοντική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας, η Νότια Κορέα παρουσίασε σχέδιο 48,5 τρισεκατομμυρίων γουόν (36 δισ. ευρώ) για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του κόσμου μέχρι το 2030.

Το πρότζεκτ είναι κύριο στοιχείο της «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» που παρουσίασε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

«Με αυτό το σχέδιο επιταχύνουμε τη φιλοπεριβαλλοντική ενεργειακή μετάβαση και τις προσπάθειες για ουδετερότητα άνθρακα» είπε ο Μουν σε εκδήλωση για την υπογραφή των συμβολαίων στην παράκτια πόλη του Σινάν στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, μέγιστης ονομαστικής ισχύος 8,2 gigawatt, η οποία σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους αντιστοιχεί σε έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θα προσφέρει μείωση στις εκπομπές άνθρακα που ισοδυναμούν με τη φύτευση 71 εκατομμυρίων πεύκων, είπαν.

Το πρότζεκτ θα δημιουργήσει 5.600 νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει την Νότια Κορέα να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών συστημάτων από το 1,67 GW σήμερα στα 16,5 GW to 2030.

Σύμφωνα με το Reuters, στο έργο θα συμμετάσχει μια πληθώρα εταιρειών όπως οι Korea Electric Power Corp, SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp, Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp και  Samkang M&T Co.

Οι εταιρείες θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, 47,6 τρισ. γουόν, ενώ η κυβέρνηση θα επενδύσει μόλις 0,9 τρισ. γουόν ή 670 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου είναι το Hornsea 1 στη Βρετανία με ισχύ 1,12 GW.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr