Στις πέντε αυξήθηκαν την Πέμπτη οι αντιμονοπωλιακές αγωγές που αντιμετωπίζει η Google στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ευρύτερης νομικής επίθεσης στους γίγαντες του Διαδικτύου.

Συνολικά 37 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας για μονοπωλιακή συμπεριφορά στη λειτουργία του PlayStore, του εικονικού καταστήματος από το οποίο οι χρήστες κατεβάζουν εφαρμογές για Android, το λειτουργικό σύστημα που τρέχουν τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Απορρίφθηκε η αντιμονοπωλιακή αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Facebook

Η Google κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι απαιτεί παρανόμως από ορισμένα app να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών ώστε να λαμβάνει προμήθεια που φτάνει έως το 30%.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που παράγουν τα app μετακυλίουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Σε αντίθεση με την Apple, η οποία απαγορεύει το κατέβασμα εφαρμογών εκτός του δικού της καταστήματος, η Google επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν σε εφαρμογές και από άλλα καταστήματα εκτός του PlayStore.

Σύμφωνα όμως με τους γενικούς εισαγγελείς που υπέβαλαν τη νέα αγωγή, η Google καταπνίγει τον ανταγωνισμό εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες και επιβάλλοντας παράνομους περιορισμούς.

Αν και η Google επιτρέπει εναλλακτικές λύσεις, στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους χρήστες από το να τις αξιοποιήσουν προβάλλοντας «παραπλανητικές προειδοποιήσεις και εμπόδια» καταγγέλλουν οι 37 γενικοί εισαγγελείς.

Παραθέτουν επίσης εσωτερικά έγγραφα της Google που δείχνουν ότι η εταιρεία εξαγόρασε ανταγωνιστές στην αγορά λογισμικού ώστε να μην υποστηρίξουν άλλα app stores.

Η Google κατηγορείται επίσης ότι σκόπευε να πληρώσει τη Samsung για να σταματήσει την προώθηση του δικού της καταστήματος εφαρμογών.

Η Google «ξεκίνησε πολλαπλές, συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μπλοκάρει την άνοδο ενός ανταγωνιστικού [Samsung] Galaxy Store» αναφέρεται στο έγγραφο της αγωγής.

H νέα αγωγή παραπέμπει στην προσφυγή που υπέβαλε κατά της Apple η Epic, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnight, καταγγέλλοντας ως μονοπωλιακή πρακτική την απαίτηση να πωλείται το παιχνίδι αποκλειστικά μέσω του Apple Store.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός του καλοκαιριού, ενώ η αντίστοιχη αγωγή που υπέβαλε η Epic κατά της Google δεν έχει εκδικαστεί ακόμα.

Εκτός από την αγωγή της Epic, η Google αντιμετωπίζει ακόμα τρεις αντιμονοπωλιακές αγωγές από πολιτειακούς γενικούς εισαγγελείς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αγωγές που αφορούν την αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων και τις online διαφημίσεις, οι οποίες προσφέρουν στη Google έσοδα άνω των 100 δισ.  δολαρίων το χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr