Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την ένσταση την οποία είχε καταθέσει η Google, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου των 2,42 δισ. ευρώ που της έχει επιβάλει η Κομισιόν, για παραβίαση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια υπόθεση η οποία «σέρνεται» για πάνω από τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια, από τον Ιούνιο του 2017, όταν η Κομισιόν είχε ανακοινώσει το πρόστιμο, επικαλούμενη την εκμετάλλευση από τον αμερικανικό όμιλο της κυρίαρχης θέσης που είχε η μηχανή αναζήτησής του στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η διοίκηση της Google δεν έχει αλλάξει την πρακτική της. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν πριν από ένα χρόνο 135 επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις της Ευρώπης, με επιστολή τους προς τις αρχές των Βρυξελλών, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Κι αυτό, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, καθιστά επιτακτική την υλοποίηση της απόφασης του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος της Google εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις. Η μία έχει να κάνει με παράνομες πρακτικές στις συσκευές που είναι εξοπλισμένες με Android και συνοδεύεται από πρόστιμο της τάξης των 4,34 δισ. ευρώ. Η άλλη αφορά την παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού σε επίπεδο διαφημίσεων στο Διαδίκτυο, με την ποινή να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, πάντως, σε μια άλλη υπόθεση που εκδικάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Google σημείωσε μια σημαντική νίκη. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας «πάγωσε» το πρόστιμο των 3,2 δισ. στερλινών σε βάρος του ομίλου, που αφορούσε την κατηγορία της παράνομης καταγραφής και αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων περίπου 5 εκατομμυρίων χρηστών συσκευών iPhone, στη διετία 2011-’12.

Πηγή: OT.gr

Πηγή: in.gr