Η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων βρίσκεται κοντά στο τέλος της, λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί διεθνώς η εκτίναξη του πληθωρισμού και τα γιγαντιαία κυβερνητικά πακέτα στήριξης. Αυτό ισχυρίζονται σε σημείωμα τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η ισχυρή ζήτηση, κυρίως στις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αυξημένο πληθωρισμό οδηγεί σε ένα μακρύ δρόμο αυξημένων επιτοκίων.

Πρόκειται δε, για μια παγκόσμια τάση που δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ.

Περιμένουμε αυξήσεις

«Περιμένουμε αυξήσεις των επιτοκίων στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες και άνοδο τους πολύ πάνω από τα επίπεδα που ήδη προεξοφλούν οι αγορές ομολόγων».

Θυμίζουμε πως ειδικά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει φουντώσει για τα καλά.

Στους κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμάται πως η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους της τράπεζας και δεν αποκλείεται να ανέβει περαιτέρω κοντά στο 5% στις αρχές του 2022.

Αντιστοίχως, στους κόλπους της Federal Reserve ακόμη και οι μετριοπαθείς παραδέχονται πως η αύξηση των επιτοκίων μοιάζει αναπόφευκτη μέσα στην ερχόμενη χρονιά, αλλά σίγουρα μετά την ολοκλήρωση του tapering, που υπολογίζεται στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: in.gr