Μπορεί το πρόγραμμα για την Golden Visa να έσπασε το «φράγμα» των 8.000 κύριων επενδυτών, πλην όμως, ο κοροναϊός φαίνεται ότι άφησε το στίγμα του περιορίστηκαν τα ταξίδια προς την Ελλάδα.

Η πανδημία κράτησε μακριά από την ελληνική κτηματαγορά τους πρωταγωνιστές των επενδύσεων της Golden Visa που δεν είναι άλλοι από τους Κινέζους.

Είναι γεγονός ότι οι Κινέζοι που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε ακίνητα στην Ελλάδα, μέσω του εν λόγω προγράμματος, έβαλαν στον «πάγο» τα σχέδια τους.

Τα νούμερα για την Golden Visa

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία συνολικά 8.011 πολίτες τρίτων χωρών επένδυσαν κεφάλαια σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αποκτώντας άδεια διαμονή οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Από την έναρξη του προγράμματος χορηγήσεων αδειών διαμονής, φαίνεται ότι η Golden Visa αποτελεί… κινέζικη υπόθεση.

«Πρωταθλητές» στη λίστα είναι 5.927 Κινέζοι, δεύτεροι  524 Τούρκοι και τρίτοι Ρώσοι (322).

Στις 178 ανέρχεται ο αριθμός των αδειών σε υπηκόους του Λιβάνου, σε 166 της Αιγύπτου και 136 του Ιράν.

Ακολουθούν με διψήφιο αριθμό οι χορηγήσεις αδειών σε υπηκόους του Ιράκ με 94, της Ιορδανίας με 66, της Ουκρανίας και της Συρίας με 56 για κάθε χώρα.

Άλλες 486 Χρυσές Βίζες έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους λοιπών χωρών.

Επίσης, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών των επενδυτών, άδεια διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa έχουν συνολικά 23.785 άτομα.

Από αυτά 17.875 Κινέζοι, Τούρκοι με 1.410 άδειες, Ρώσοι με 880, Λιβανέζοι με 548, Ιρανοί με 421,  Αιγύπτιοι με 390,  Ιρακινοί με 356.

Άλλες 199 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους των ΗΠΑ, 195 της Ιορδανίας και 188 της Συρίας.

Σε υπηκόους λοιπών χωρών έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.323 άδειες διαμονής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ελληνικό Κώδικα Μετανάστευσης, παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας με το ελάχιστο ύψος της να καθορίζεται σε 250.000 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Οι άδειες διαμονής ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια εφόσον οι αλλοδαποί επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους την ακίνητη περιουσία, που απόκτησαν στην ελληνική επικράτεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr