Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, λίγες μέρες πριν γιορτάσει την 90η επέτειο των γενεθλίων του, σε σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη που έδωσε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται όπως λέει ο ίδιος ήδη επί ένα χρόνο, απαντάει με την ευθύτητα που τον διακρίνει και λακωνικά, στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου της «Komsomolskaya Pravda» Αλεξάντρ Γκάμοφ.

«Το πνεύμα της νίκης»

Στις 2 Μαρτίου, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κλείνει τα 90, αλλά δεν παύει να διατηρεί το μαχητικό του πνεύμα και να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την ίδια του τη ζωή.

Οταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά πώς ετοιμάζεστε να γιορτάσετε την επέτειο αυτή, ο Γκορμπατσόφ απαντάει «πώς να τα γιορτάσω, δεν είναι όλα τόσο εύκολα. Και τώρα είμαι ήδη ένα χρόνο στο νοσοκομείο» και «αποτελεί εμπόδιο και η ίδια η πανδημία».

Ακόμα και όταν του υπενθυμίζει τη δύσκολη πορεία της ζωής του, αναφερόμενος μάλιστα σε παράσημο που του είχε απονεμηθεί στα νεανικά του χρόνια, ο Γκορμπατσόφ απαντάει ότι «για όλα όσα με αφορούν, δεν είμαι εγώ που θα κρίνω τον εαυτό μου», προσθέτοντας πως «αυτό που με συνόδευε σε όλη μου τη ζωή ήταν η επιθυμία και το πνεύμα της νίκης».

«Να μην επιτρέψουμε τον πόλεμο»

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως ο ηγέτης που υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών εξοπλισμών, επικροτεί την επέκταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια που υπογράφηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν, δηλώνοντας ότι «πάθος του δεν είναι ο πόλεμος», «η επιθυμία μου και επιδίωξη μου είναι να διατηρήσουμε τη νίκη και να αποφύγουμε τον πόλεμο», «να μην επιτρέψουμε τον πόλεμο» γιατί αυτή είναι «η κύρια επιθυμία των ανθρώπων» γιατί «οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, ελεύθερα, να εργάζονται και να βελτιώνουν τη ζωή τους».

Στο ερώτημα αν ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα καταφέρουν, χάρη στις διακηρύξεις τους και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν, να διατηρήσουν την ειρήνη, ο Γκορμπατσόφ απαντάει: «Αυτό πρέπει να το συζητήσουν. Το πρώτο και κύριο είναι οι συναντήσεις, οι συνομιλίες και οι συμφωνίες. Και καμία βαρβαρότητα».

Κατά της καταδυνάστευσης

Πώς αξιολογεί όμως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που γίνονται το τελευταίο διάστημα τις Κυριακές σε σχέση με τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι;

«Είμαι φυσικά κατά της καταδυνάστευσης. Αλλά είμαι υπέρ της ελευθερίας. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να τα υποστηρίζουν αυτά. Και δεν πρέπει να κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για όλα και για το καθετί», απαντάει ο Γκορμπατσόφ, ευχόμενος στον δημοσιογράφο να έχει τις ίδιες απόψεις.

Τι θα ήθελε να του δωρίσουν στην 90η επέτειο των γενεθλίων του; «Υποστήριξη και φιλία. Τίποτα άλλο δεν χρειάζομαι», λέει ο Γκορμπατσόφ για να ακούσει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής του γραμμής τον ρώσο δημοσιογράφο να του λέει: « Σας υποστηρίζω».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr